De Noord 9 van zaterdag 10 oktober

Sinds het voorjaar van 2014 is de Noord 9 de hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Iedere week stelt een groep muziekprofessionals de Noord 9 samen uit het aanbod van actuele songs. De Noord 9 is de graadmeter van de Groninger muziek.
Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. De Troebadoers - In de nacht

Op 1 oktober verschijnt het langverwachte debuut album van De Troebadoers. Jan Henk de Groot, Edwin Jongedijk en Alex Vissering hebben de afgelopen maanden aan een album met twaalf liedjes gewerkt. Bij Radio Noord hoor je al tracks van het album, waaronder de single 'In de nacht'. Het is de opvolger van het succesvolle 'Riekdom', waarmee de Troebadoers in 2014 de Top 10 van Alle 50 Goud binnenkwamen. Volgende maand begint het trio aan een tweede theatertour, het eerste optreden is in De Molenberg in Delfzijl op 10 oktober. Bekijk de clip van 'In de nacht' op YouTube.

2. Wia Buze - Mag ik din bie die

Het nieuwste liedje van Wia Buze komt in de week van verschijnen de Noord 9 binnen. Het is een Groningstalige versie van 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij uit 2009. Momenteel heeft Jeroen van der Boom ook een hit met het liedje dat hij erder dit jaar tijdens de Toppers-concertreeks heeft gezongen. 'Mag ik din bie die' is geschreven door Wia's producer Jur Eckhart, met wie ze al jaren samenwerkt. Het komt te staan op haar nieuwe album dat nog dit jaar uit moet komen. Momenteel werkt Wia hard aan het inzingen van de liedjes in de studio van Jur Eckhardt in Eelde.

3. Kevin Paré - Deze is voor jou

Kevi Paré (1989) is geboren en getogen in de Stad. Als kleine jongen is hij al met muziek bezig. Op z'n zeventiende kiest hij ervoor om zijn droom na te jagen: zanger worden. Maakt hij in eerste instantie Nederlandstalige volksmuziek, in 2011 verlegt hij zijn koers naar popmuziek. Nog wel steeds in het Nederlands. Zijn nieuwe single 'Deze is voor jou' levert hem niet alleen airplay bij Radio Noord op: ook andere regionale radiozenders in het land pakken het liedje op. Kevin schopt het zelfs tot de playlist van de landelijke zender 100%NL. Bekijk de clip van Kevin Paré op YouTube.

4. Bufu Sanna - Music to my soul

In het dagelijks leven gaat Bufu Sanna uit de Stad door het leven als Sandra van der Steen. Ze voltooide de opleiding muzikaal ondernemerschap van de Fontys Rockacademie en Conamus in Tilburg. Haar ervaringen op het podium deelt ze in haar praktijk met zangers, zangeressen en songwriters. Samen het haar vaste muzikale partner Jan Meiborg heeft Bufu Sanna dit funky liedje gemaakt!Bekijk de clip van 'Music to my soul' op YouTube.
5. Kira - Helping hand
Na 'Be with you' (7 weken op #1 in de Noord 9) en 'First hello' (2 weken op #1 in de Noord 9) is 'Helping hand' de nieuwe single van zangeres en liedjesschrijfster Kira Dekker (1994). Het lied is geïnspireerd op de verhalen van vluchtelingen die Kira de laatste maanden heeft leren kennen. De opbrengst van de plaat gaat naar VluchtelingenWerk Nederland. Kira heeft in Groningen aan de School voor de Kunsten gestudeerd, onderdeel van het Noordpoort College. In het voorjaar van 2014 doet ze mee aan het tv-programma 'De Beste Singer-Songwriter van Nederland'. Vlak voor de finale moet ze het programma verlaten. Bekijk de clip van Kira op YouTube. 6. Bob Heidema - Dou k nog jong was
'Ik heb drie kinderen: twee dochters en De Stroatklinkers', aldus Bob Heidema onlangs in Noord Vandaag. Wie zijn naam noemt, doet dat bijna altijd in één adem met De Stroatklinkers. Dat is de band waar Bob Heidema al 25 jaar de zanger van is. Maar juist in het jubileumjaar van de band, brengt Heidema het solo-album 'Allain' uit. Het uitbrengen van de cd is een lang gekoesterde wens. 'Dou k nog jong was' is daarvan de eerste single. Bekijk het gesprek met & het optreden van Bob Heidema in 'Noord Vandaag'

7. Snikhait - Meneuvel

Snikhait (voorheen High Temperature) is swingblues uit het Oldambt. De band speelt sinds 1998 jaren ’50 muziek met veel blues en boogie-woogie. Oorspronkelijk waren de teksten in het Engels, maar tegenwoordig vooral in het Gronings. Zanger en mondharmonicaspeler van de band is Herbert 'Herbie' Grezel uit Winschoten. De vaste bezetting bestaat verder uit Martienes de Wit (piano, Rhodes en orgel), Eric Bosma (bas en zang), Jasper Groen in ‘t Woud (gitaar) en Gerrit Bruinink (drums). Op de cd -en soms ook bij optredens- wordt het quintet ondersteund door een blazerssectie. Grezel en De Wit treden ook samen op als 'Herbie en de Boogiemaster'. Tijdens de Dag van de Grunneger toal op zaterdag 21 maart 2015 presenteert Snikhait de cd 'Mous', samen met Ivonne Schoenmaker als gastzangeres.

8. Vanderlinde - In one day

Na 'Katie Lee' is 'In one day' de tweede single van Vanderlinde in de Noord 9 dit jaar. Ook deze tweede single is terug te vinden op het vijfde album van Vanderlinde 'Southbound train'. Dat album neemt de band grotendeels op in het Amerikaanse Cincinnati, bij producer Erwin Musper. vanderlinde is een Groningse poprock-band rond zanger en songwriter Arjan van der Linde. VanderLinde is in 2006 gevormd door Arjan van der Linde, drummer Harrie Groenewold en gitarist Christof Bauwens. De eerste jaren speelt de groep vooral stevige rock, inmiddels staat pop en countryrock op het repertoire. Bekijk de clip van 'In one day' op YouTube.

6. Lucas & Gea - Als ik je zie

Lucas en Gea Hulshof komen uit Oude Pekela en staan sinds de eeuwisseling samen op het podium. Hun eerste hit is meteen een knallend succes: 'Steeds weer huil je' werd in korte tijd het meest gedraaide nummer op Radio Noord. Van het album met dezelfde naam werden tienduizenden exemplaren verkocht. Dit alles luidt een succesvolle carrière in met heel veel optredens, een theatertournee, tv-specials, een eigen reality-serie op TV Noord, een eigen platenlabel en veel hits. Lucas en Gea hebben opnieuw een hit in handen met 'Als ik je zie'.

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.