Hanzehogeschool start proeftuin aardbevingsbestendig bouwen

De Hanzehogeschool in Groningen zet een innovatiecentrum op voor aardbevingsbestendig bouwen.
In het centrum zoeken studenten, onderzoekers en bedrijven naar manieren om aardbevingsbestendig te bouwen. Ook nemen ze mee dat de huizen energiezuinig moeten zijn en geschikt om een heel leven in te blijven wonen.

Testwoningen

Bestuursvoorzitter Henk Pijlman: 'We zijn van plan om er ook een aantal huizen neer te zetten en oude na te bouwen, zodat we kunnen testen hoe ze aardbevingsbestendig gemaakt kunnen worden.'
Het centrum moet 'BuildInG' gaan heten: Build in Groningen en is qua opzet vergelijkbaar met EnTranCe; de energieproeftuin die dinsdag wordt geopend door koning Willem-Alexander. Beide centra moeten samen gaan werken.

Kosten

De Hanzehogeschool draagt een deel van de kosten en hoopt op een bijdrage van de Overheidsdienst Groningen van nationaal coördinator Hans Alders.
Daarnaast moet de school nog op zoek naar bedrijven die mee willen doen. 'Als de toepassingen die ze verzinnen hier geproduceerd worden, dan hebben we er in werkgelegenheid ook nog wat aan', aldus Pijlman.

Eerst in containers?

Het gebouw van BuildInG moet op 1 oktober 2016 open gaan. Het is de bedoeling al eerder te starten. Mogelijk eerst vanuit een aantal containers op het Zerniketerrein.