Ook SP stelt Kamervragen over weigeren rechtsbijstandsverzekering

SP-Kamerlid Eric Smaling
SP-Kamerlid Eric Smaling © Archief RTV Noord
In navolging van de PvdA en PVV eist nu ook de SP-fractie in de Tweede Kamer opheldering van het kabinet over verzekeringsmaatschappijen die geen rechtsbijstandsverzekering willen afsluiten voor inwoners van het aardbevingsgebied.
SP-Kamerlid Eric Smaling heeft hierover vragen aan de ministers Kamp (Economische Zaken) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Fictieve aanvraag

RTV Noord vroeg onlangs als fictieve bewoner van zowel Loppersum als Groningen een rechtsbijstandsverzekering aan bij de grote spelers op dit gebied: DAS, ARAG, Univé en de Rabobank (Interpolis).
Alle verzekeringsmaatschappijen wezen het verzoek af, omdat er sprake is van 'een al lopend conflict'. Het Verbond van Verzekeraars trok de vergelijking met een brandend huis, dat ook niet verzekerd kan worden.

Gesprek

De SP wil onder meer weten of het kabinet met het Verbond van Verzekeraars in gesprek wil gaan om ervoor te zorgen dat Groningers in het aardbevingsgebied niet langer worden uitgesloten van zo'n verzekering.
De partij is verder benieuwd of er ook andere gebieden in Nederland zijn waar inwoners worden uitgesloten van een rechtsbijstandsverzekering als gevolg van aardbevingen of mijnbouwschade.