Den Oudsten: 'Geen tekort aan politie bij vluchtelingenopvang'

© RTV noord
'Op dit moment kan de politie alles aan', dat zei burgemeester Peter den Oudsten van Groningen dinsdag na een gesprek met minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie over de toenemende drukte bij de politie.
Hij deed dat samen met negen andere burgemeesters in Den Haag. Het onderwerp stond hoog op de agenda omdat twee van de burgemeesters bang zijn dat de politie het te druk krijgt vanwege de beveiliging van noodopvanglocaties voor vluchtelingen.
Maar in Groningen 'speelt het niet' volgens de burgemeester. Den Oudsten, die tevens Regioburgemeester politieregio Noord Nederland is, peilde bij de politie in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe of er problemen waren bij het leveren. 'Het antwoord daarop was nee. Zij kunnen op dit moment alles aan.'

Inzet leger

Burgemeester Henk Bruls van Nijmegen pleitte maandag er voor Defensie in te zetten bij de opvang van vluchtelingen. Maar Den Oudsten ziet hier niet veel in. 'Eerlijk gezegd vind ik dat niet zo'n goed idee. De nood is nog niet zo hoog, dat je het leger moet inzetten.'

Gooien de politieacties roet in het eten?

Op dit moment zijn de politieacties nog in gang. Maar de vluchtelingenopvang ondervindt hier geen hinder van. 'Zij zullen het vluchtelingenvraagstuk niet vermengen met het doel van de eigen cao. Daarvan ben ik overtuigd', besluit Den Oudsten.