Dossier Jumbo-bedreigingen: Van verdacht pakket tot arrestatie

In dit dossier vind je alles over de Jumbo-bedreigingen. In een tijdlijn staan alle incidenten en updates op een rij en in het nieuwsoverzicht staan de recente berichten.
Sinds 8 mei 2015 worden Jumbo filialen in Groningen geteisterd door een afperser. Bij drie Jumbo filialen in de stad Groningen worden binnen vier weken drie bommeldingen gedaan. Later wordt ook een bommelding gedaan bij een Jumbo in Zwolle. De politie is nog steeds op zoek naar de dader.
De bedreigingen op een rij:

Wilhelminakade, 8 mei

In de nacht van 8 op 9 mei vindt een voetganger een verdacht pakket bij de Jumbo aan de Wilhelminakade. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ontdekt dat er inderdaad een explosieve stof in het pakket zit en maakt de bom onschadelijk. Later blijkt dat de bom sterk genoeg is om slachtoffers te kunnen maken.

Overwinningsplein, 31 mei

Zondagavond, kwart voor twaalf 's nachts. Een harde knal bij de Jumbo aan het Overwinningsplein. Er is schade aan een ruit en een kozijn. De verdachte en de ontploffing zijn vastgelegd door de bewakingscamera's van de supermarkt.
De politie legt een verband tussen de tweede incidenten. Op dit moment gaat de politie ervan uit dat de dader geen slachtoffers wil maken, omdat de incidenten in de nacht gebeuren. Er worden veiligheidsmaatregelen genomen.

Euroborg, 6 juni

Zaterdagmiddag, half één 's middags. Er komt een dreigbrief binnen bij Jumbo Euroborg. De politie staat al op scherp en treedt direct op. Klanten in de supermarkt moeten hun boodschappen laten staan en direct naar buiten, sporters in Plaza Sportiva staan in hun sportkleding op straat en ook Wok Euroborg wordt ontruimd. Later wordt de hele Boumaboulevard afgesloten.
Om tien uur 's avonds is de EOD klaar met het doorzoeken van de supermarkt. Er wordt niets gevonden.

Veemarkt, Zwolle, 1 juli

Er komt een felicitatiekaart binnen bij Jumbo Veemarkt, in zwolle. Op de paarse voorkant staan ballonnen, een varken, een haas en een zebra getekend. In de binnenkant van de muzikale vouwkaart - 'Dans je de hele nacht met mij' - vindt de politie een explosieve stof.
9 oktober: Twee mensen worden opgepakt in Groningen. Het is nog niet bekend wie ze zijn, hoe de politie ze op het spoor is gekomen en waarom ze de Jumbo wilden afpersen. Een betrouwbare bron meldt RTV Noord dat het om een vader en zoon zou gaan.