LTO: 'Asbestsanering heeft deltaplan nodig'

© RTV Noord
LTO Nederland pleit samen met twee andere partijen voor een nationaal deltaplan voor de sanering van asbestdaken. Ook moet er een deltacommissaris komen die de kar gaat trekken. Ze proberen de politiek rijp te maken voor het plan.
Het moet leiden tot een snellere aanpak, want het huidige tempo van de asbestsanering is te traag. Per 1 januari 2024 gaat een verbod in op asbestdaken en moet de sanering zijn afgerond. Dat wordt bij lange na niet gehaald, stellen LTO, voorlichting- en kenniscentrum AgroAsbestVeilig en verzekeraar Achmea.

Krachtenbundeling

De drie organisaties gaan op korte termijn praten met het Verbond van Verzekeraars, ondernemersorganisatie Bouwend Nederland en woningcorporatiekoepel Aedes om de krachten te bundelen en het deltaplan van de grond te krijgen.
In Nederland ligt nog 120 miljoen vierkante meter aan asbestdaken, waarvan 100 miljoen vierkante meter in de agrarische sector. Jaarlijks wordt er tot nu toe slechts vier miljoen vierkante meter verwijderd, aldus de organisaties. LTO maakt zich hier al langer zorgen over.

Sanering wordt belemmerd

'Het moet sneller en beter en daar is geld voor nodig', zegt Ruud Hoosemans van AgroAsbestVeilig. 'In de praktijk wordt de sanering enorm belemmerd door tegendraadse maatregelen, een gebrek aan capaciteit en een vaak zeer inefficiënte aanpak.'
Blootstelling aan asbest levert ernstige gezondheidsrisico's op.