'Inzittenden MH17 snel na inslag overleden'

© Jos Schuurman en SXC Stock Exchange (bewerking: RTV Noord)
De slachtoffers van vlucht MH17 zijn heel snel na het inslaan van een Buk-raket al buiten bewustzijn geraakt en overleden. Dat zegt een nabestaande die door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is geïnformeerd.
De OVV presenteerde de nabestaanden dinsdagochtend de conclusies van het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. De pers wordt dinsdagmiddag geïnformeerd.
Bij de vliegramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie een aantal (oud-)Groningers:
- docente Hieke Raap uit Groningen
- studente Emma Essers uit Groningen
- studente Eline Vranckx uit Groningen/Haren
- oud-Veendammer Hans van den Hende met zijn vrouw Shaliza en kinderen Piers, Marnix en Margaux, die in Australië woonden
- en oud-Delfzijlster Arnoud Huizen met zijn vrouw Ody en dochter Yelena, die op Bali (Indonesië) woonden.
Uit Roden kwamen Rob van der Linde, Erla Palm en hun kinderen Merel en Mark om het leven.

Op slag dood

De bemanning van de cockpit was op slag dood. De cockpit is na de inslag van de raket afgescheurd. Daardoor was er geen zuurstof meer en zijn de passagiers bijna onmiddellijk overleden, aldus de nabestaande.
Een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft aan dat de conclusies van de OVV genuanceerder zijn. 'Dat zal vanmiddag blijken uit de presentatie.'

'Niet bevredigend'

De nabestaande noemt het rapport 'niet echt bevredigend'. Volgens hem had het luchtruim gesloten moeten worden en vlogen toestellen 'onder eigen verantwoording'. Wat volgens hem miste was de conclusie dat de Nederlandse regering niet op de hoogte was van de dreiging van raketten.