Verdachte Jumbo-afpersing pleegde reeks zeer gewelddadige overvallen

De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor het afpersen van de Jumbo was het brein achter een reeks zeer gewelddadige overvallen begin jaren negentig. Alex. O. (50) gaf leiding aan een bende bestaande uit vier mannen en twee vrouwen.
Ze pleegden in wisselende samenstelling overvallen op onder meer SNS-banken in Groningen en Hoogkerk. Ook werd in 1992 een geldloper van een geldtransport bij de toenmalige supermarkt Nieuwe Weme aan de Rijksweg in Groningen overvallen.
De man werd van dichtbij door zijn hoofd geschoten en raakte blijvend invalide.

'Spin in criminele web'

Alex O. werd in 1993 door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot 14 jaar cel. Hoewel hij zelf nooit bij de overvallen aanwezig was, werd hij gezien als 'de spin in het criminele web'.
Hij zorgde bijvoorbeeld voor wapens, communicatieapparatuur en vluchtauto's. De overige bendeleden werden veroordeeld tot straffen varierend van twaalf tot anderhalf jaar cel.

Z-Side van FC Groningen

De bendeleden waren destijds lid van de harde kern van de Z-Side van FC Groningen. De overvallen werden beraamd vanuit cafe Misty aan de Carolieweg in de stad. Het geld werd voornamelijk gebruikt om schulden af te lossen.
Tijdens het hoger beroep in Leeuwarden werd Alex O. door de procureur-generaal omschreven als een 'geharde crimineel die uit puur eigen gewin mensen in grote nood brengt.'

Wiet- en hashhandel

Na zijn vrijlating gaat Alex O., volgens bronnen tegenover RTV Noord, gewoon door waar hij gebleven was. 'Alex is gek op geld, maar heeft geen zin om te werken. Hij was bijvoorbeeld geen onbekende in de Groninger wiet- en hashhandel.'

Oplichting

In 2006 besteedde het tv-programma Tros Opgelicht nog uitgebreid aandacht aan de oplichtingspraktijken van Alex. O. Hij woonde destijds in Den Haag en runde samen met
zijn broer een autorijschool.

Twee ton in eigen zak

Ze adverteerden met een speciale aanbieding: je rijbewijs halen voor 750 euro. O. zou het geld, ruim 200.000 euro, in eigen zak hebben gestoken. In totaal werden driehonderd cursisten gedupeerd.

Jumbo-zaak

En vorige week vrijdag werd hij opnieuw opgepakt, samen met zijn 15-jarige zoon. Deze keer als verdachte van het afpersen van de Jumbo. De rechtbank heeft zijn voorarrest inmiddels met twee weken verlengd.