Hoogezand-Sappemeer betaalt deel bijstandboetes terug

Het gemeentebestuur van Hoogezand-Sappemeer heeft besloten de boetes die in 2013 en 2014 zijn opgelegd aan mensen met een bijstandsuitkering te verlagen. Het te veel geïnde geld wordt terugbetaald.
Vanaf 2013 kent de bijstandswet hoge boetes voor mensen die om een of andere reden te veel uitkering ontvangen. In veel gevallen moesten zij het bedrag dat ze ten onrechte ontvingen dubbel terugbetalen.

Zware kritiek

Na zware kritiek van de Nationale Ombudsman en uitspraken van rechters zijn de boetes vanaf 2015 fors verlaagd. Hoogezand-Sappemeer gaat nu ook de opgelegde boetes van 2013 en 2014 herzien en terugbetalen wat te veel geïnd is.
Het gemeentebestuur gaat hiermee in tegen het advies van het ministerie van Sociale Zaken. Dat roept gemeenten op de verlaging niet over voorgaande jaren toe te passen.

Buiten hun schuld

'De boetes zijn ook opgelegd aan mensen die buiten hun schuld te veel uitkering kregen en hebben veel mensen in de problemen gebracht', stelt wethouder Peter Verschuren. 'Bij de bijstand gaat het immers om het echte minimum. Na de vernietigende kritiek van rechters en de Ombudsman op de regels kan een fatsoenlijke en sociale overheid maar één ding doen: de opgelegde boetes herzien en het te veel geïnde terugbetalen.'
In Hoogezand-Sappemeer gaat het om 131 boetes. Met terugdraaien ervan is naar schatting een bedrag van 25.000 euro gemoeid.