Brabantse varkensmester wil plek in gemeente Oldambt

Varkensmester Gerard Driessen uit het Brabantse Sommeren heeft de gemeente Oldambt voor de Raad van State gesleept. Die weigert hem een vergunning om zijn bestaande bedrijf aan de Reiderwolderpolder uit te breiden van 9.600 naar ruim 16.000 mestvarkens.
'Ik heb duidelijke toezeggingen van het college van B en W en de provincie Groningen', zegt Driessen. Ook voor Brabantse begrippen is Driessen geen kleintje. Met zijn bedrijvenconglomeraat zet hij jaarlijks twintig miljoen euro om. Hij streek in Groningen neer omdat er in dit gebied nog volop ruimte was.

Te omvangrijk

Het gemeentebestuur van Oldambt en de provincie Groningen moesten op hun schreden terugkeren toen de gemeenteraad in 2011 de vereiste verklaring van geen bedenkingen weigerde af te geven. Daardoor kon Driessens plan om in totaal 1,8 hectare vol te bouwen met stallen niet doorgaan. De gemeenteraad vindt de bebouwing te omvangrijk voor het open polderlandschap.

Geen beroep

In 2014 stelde de gemeenteraad een nieuw bestemmingsplan op voor het buitengebied, waarin Driessen een bouwblok kreeg toebedeeld van 1,5 hectare. Te klein voor zijn plannen. Tot verbazing van de Raad van State heeft de varkenshouder daartegen geen beroep ingesteld. Daarmee lijkt de zaak voor de gemeente Oldambt gered.

Toezeggingen

Driessen houdt de gemeente Oldambt echter aan de gedane toezeggingen, waardoor hij naar eigen zeggen al flink wat kosten heeft gemaakt. Hij wijst verder op twee bedrijven in Beerta en Finsterwolde, waar de gemeente bouwpercelen van meer dan twee hectare heeft toegestaan. Volgens de gemeente gaat het daar om gemengde bedrijven met akkerbouw en vee. Die bebouwing vindt Oldambt minder storend dan een perceel met uitsluitend varkensstallen. De Raad van State doet binnen zes weken uitspraak