'Drechtsteden-model' de oplossing voor herindeling Noord Groningen?

De Supergemeente-variant voor Noord-Groningen
De Supergemeente-variant voor Noord-Groningen © RTV Noord
Als het aan de partijen Gemeentebelangen en D66 uit de gemeente Eemsmond ligt is de oplossing voor het 'herindelingsprobleem' de Drechtsteden-variant.
De Drechtsteden is een samenwerkingverband van zes gemeenten, die wel elk een eigen gemeente zijn maar op verschillende niveaus toch met z'n zessen optrekken.

Nóg een nieuwe variant?

Aanstaande donderdag wordt er in het noorden van Groningen door zeven verschillende gemeenteraden gesproken over de herindelingen. Tot nu toe kwamen de gemeenten Delfzijl, Appingedam, Eemsmond, Loppersum, Bedum, Winsum en de Marne er onderling niet uit. Wordt het een supergemeente, of gaan ze verder in verschillende kleinere varianten?

Samen maar toch apart..

Fractievoorzitter van D66, Peter Op 't Holt Fractievoorzitter D66 vindt dat het Drechsteden-variant er eentje is die aan alle mogelijke varianten voldoet. 'De gemeenten werken op vier niveaus met elkaar samen. Ze pakken bijvoorbeeld een aantal taken regionaal op en niet meer gemeentelijk. Daarnaast werken de ambtenaren uit de verschillende gemeenten met elkaar samen'. Volgens hem vinden bijvoorbeeld de gemeenteraadsvergaderingen wel weer in de eigen gemeenten plaats.

Eigen gemeenteraad blijft

Ook is er een overkoepelende raad, in de Drechtsteden heet die de Drechtraad, die één keer per maand bijelkaar komt. Die vergadering heeft als doel raadsleden, colleges en externe partijen met elkaar in gesprek te laten gaan. De vergaderingen zijn openbaar en leden van de Drechtraad worden ondersteund door de regiogriffie. Op 't Holt: 'De Drechtsteden zijn een goed voorbeeld van een manier van samenwerkende gemeenten waarbij de burgernabijheid goed is gewaarborgd'.

De Drechtsteden

Sinds 2006 vormen de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht samen de regio Drechtsteden. Gezamelijk hebben ze ruim 265-duizend inwoners. Of deze variant het in Noord-Groningen daadwerkelijk gaat redden wordt nog spannend, vooralsnog zijn het vooral de partijen Gemeentebelangen en D66 in de gemeente Eemsmond die er heil in zien.