Festival maakt suf orgel tot sexy instrument

Liefhebbers uit de hele wereld komen er voor naar Groningen. En nergens anders in de wereld bestaan nog zoveel gave exemplaren als in onze provincie. We hebben het over orgels en speciaal orgels die 300 jaar geleden werden gebouwd door de beroemdste orgelbouwer aller tijden: Arp Schnitger.
Stradivarius

Schnitger (1648-1719) was een Noord-Duitse orgelbouwer die wereldfaam vergaarde. Hij werd ook wel de Stradivarius onder de orgelbouwers genoemd.
Volgens de Groninger organist Stef Tuinstra is het orgel de Koningin onder de muziekinstrumenten. Hij wil het instrument van zijn suffe imago ontdoen. Bijvoorbeeld door er meer muzikale experimenten mee te doen. 'Daarom is het Schnitgerfestival in Groningen zo belangrijk om het orgel weer op de kaart te zetten' aldus Tuinstra.
Festival
Om Arp Schnitger en zijn nalatenschap in onze provincie te eren wordt elk jaar in de stad een groot festival gehouden. Het festival vindt komend weekend plaats met orgelconcerten in de Der Aa-kerk en de Martinikerk. Verder worden er tal van kleinere orgelevenementen gehouden op verschillende plekken in onze provincie www.schnitgerfestival.nl