Raad heeft 'zitten slapen' bij toekennen lening aan Infoversum

Partijen in de Groninger gemeenteraad steken de hand in eigen boezem als het gaat om het verstrekken van een lening van miljoenen euro's voor de bouw van het Infoversum in de stad.
Dat bleek woensdag tijdens een debat hierover. 'We hebben zitten slapen', zegt raadslid Rosita van Gijlswijk (SP). 'We zaten erbij en keken ernaar.'

Te weinig bezoekers

Het 3D-filmtheater kreeg in 2012 een gemeentelijke lening van 2,5 miljoen euro. Vorige week meldden de burgemeester en wethouders dat de kans zeer klein is dat dit geld ooit terugkomt, omdat de bezoekersaantallen ver achterblijven. Bij het verstrekken van de lening werd uitgegaan van 260.000 bezoekers per jaar. Dat zijn er tot nu toe slechts 55.000. Hoewel veel raadsfracties destijds kritisch waren, stemden alle partijen in met de lening.

Universiteit

'Wij winden er geen doekjes om. Wij vinden dat de raad de hand in eigen boezem moet steken', zegt Arend Jan Wonink van D66. PvdA'er Diederik van der Meide vult aan: 'Ik vind het verbazingwekkend en jammer dat het zo is gegaan. Ook bijzonder dat de Rijksuniversiteit Groningen, de 'founding father' van dit plan, zo stil is'.

Verkeerde informatie

Volgens raadslid Van Gijlswijk is de raad ook deels verkeerd geïnformeerd over de bezoekersaantallen: 'We zijn als raad afhankelijk van de informatie, die u als college verschaft'. 'Als een wethouder zegt dat honderdduizend bezoekers zeker zijn op basis van contracten, dan ga je er vanuit dat het klopt', voegt René Bolle van het CDA toe. Raadslid Koopmans (CU): 'We hadden twijfels over de financiering. We hebben wel degelijk vragen gesteld'.

Kritischer

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) zei tijdens het debat dat er in de toekomst scherper gekeken wordt naar leningen. Hij noemde daarbij expliciet de lening voor het Topsportzorgcentrum en wooncomplex Cortinghborg. 'Voor deze projecten krijgen we het definitieve businessplan nog ter inzage. Daar gaan we kritisch naar kijken.'

Stadspartij

Wat betreft raadslid Marjet Woldhuis van de Stadspartij is dat hoog nodig: 'Het wordt tijd dat het college de roze bril afzet met al die projecten die geld kosten'.
Die opmerking kwam haar op veel kritiek te staan. René Bolle van het CDA: ''Dan heeft u tijdens de besluitvorming zeker een blinddoek om gehad'. Ook de SP confronteerde de Stadspartij met het feit dat de partij in 2012 geen enkele bijdrage had in het debat over de lening.