Pyromaan van 't Zandt eist schadevergoeding voor onterechte gevangenschap

De pyromaan van 't Zandt, Johnny B., heeft ten onrechte in de gevangenis gezeten. Dat vindt zijn advocaat Erik Veen.
Veen heeft namens B. een schadeclaim ingediend bij de rechtbank.

Voorwaarden

B. is in 2012 veroordeeld tot vijf jaar cel voor een reeks brandstichtingen in 't Zandt in 2007 en 2008. Op 10 april van dit jaar had hij tweederde van zijn straf uitgezeten en mocht hij op voorwaarden vervroegd worden vrijgelaten. Een van die voorwaarden is dat hij geen nieuwe strafbare feiten mag plegen.

Bedreiging

Op 8 april, twee dagen voor zijn vervroegde vrijlating, werd aangifte gedaan tegen B. vanwege bedreiging. B. werd opgepakt, omdat hij in de ogen van justitie opnieuw de fout was ingegaan. Volgens advocaat Veen is onjuist gehandeld: 'Dat was twee dagen daarvoor en mag dan niet worden meegenomen. Hij heeft geen voorwaarde overtreden'.

Vijf dagen te lang

B. bleef vervolgens tot 18 mei vastzitten. Ondanks het oordeel van de rechtbank op 13 mei, dat justitie niet juist had gehandeld en B. direct weer op vrije voeten moest. B. kwam uiteindelijk vijf dagen later vrij, omdat hij zijn advocaat belde en die werk maakte van de zaak. Tijdens de zitting erkent de officier van justitie: 'Die laatste vijf dagen waren echt niet nodig geweest.'

Tachtig euro per dag

Hoe hoog het schadebedrag gaat worden, wil Veen niet zeggen. In de wet staat dat voor elke dag, die onterecht in de cel wordt doorgebracht, een schadevergoeding van tachtig euro moet worden betaald.
De uitspraak is over twee weken.