Bureau Steinfort: Politie, coke en Het Elfde Gebod

'De gemeente en de politie bepalen toch niet wie hier wel of niet naar binnen mag? Ik bepaal mijn eigen deurbeleid. Iedereen is welkom in deze kroeg, zolang er geen rotzooi wordt geschopt en de rekening netjes wordt betaald.' Was getekend, Achmed el Mansouri. Eigenaar van café Het Elfde Gebod in Groningen.
Vorige week vrijdag viel de politie het café met groot machtsvertoon binnen. Veertig agenten in vol ornaat en met getrokken wapens. Een zorgvuldig geplande actie waar maanden van onderzoek aan vooraf was gegaan. De aanleiding, een tip over drugshandel en overtreding van de wet wapens en munitie.
De aanwezige klanten werden stuk voor stuk gefouilleerd en naar buiten geleid. Na een grondige inspectie van het café en de bovengelegen woning keerde de politie teleurgesteld huiswaarts. De opbrengst? 6 gram cocaïne en 2 gram heroïne en een klant die nog een paar maanden moet brommen.
Voor burgemeester Den Oudsten reden om café Het Elfde Gebod voor drie maanden te sluiten. Want bij dergelijke hoeveelheden ligt het voor de hand dat de drugs bestemd zijn voor verkoop, aflevering of verstrekking. Ook al wordt de harddrugs niet in de kroeg zelf verhandeld. Enkel de aanwezigheid is al voldoende om tot sluiting over te gaan.
De eigenaar heeft volgens de gemeente onvoldoende maatregelen getroffen om de aanwezigheid van drugs in zijn café tegen te gaan. El Mansouri haalt net een doek over de tap als ik op maandagochtend het kleine bruine cafeetje aan het Schuitendiep binnenstap. We gaan zitten aan een hoge tafel in het midden van de kroeg. Achmed steekt een peuk op, neemt een slok van z'n bitter lemon en steekt van wal.
Ahmed is sinds anderhalf jaar eigenaar van café Het Elfde Gebod. Toen hij een vergunning aanvroeg, stelde de gemeente eerst een Bibob-procedure in. 'Of ik vanwege mijn verleden met justitie de vergunning niet zou misbruiken voor criminele doeleinden. Ik kreeg groen licht, er leek geen vuiltje aan de lucht. En nu dit.'
Ahmed neemt nog een hijs van z'n sigaret en zucht eens diep. 'Het is misschien niet het standaard uitgaanspubliek dat hier over de vloer komt. En ja, ook leden van motorclubs
als Satudarah en No Surrender drinken hier af en toe een biertje. Stuk voor stuk aardige jongens die nog nooit voor problemen hebben gezorgd. De sfeer is hier altijd relaxed. In anderhalf jaar tijd is er één keer een vechtpartij geweest. That's it.'
Maar in anderhalf jaar tijd heeft Het Elfde Gebod volgens de gemeente wel een reputatie opgebouwd. Een reputatie van café waar harddrugs te verkrijgen zijn. En dat brengt niet alleen de openbare orde in gevaar. Het zorgt ook nog eens voor gevoelens van onveiligheid bij omwonenden, zo citeert El Mansouri uit de brief van de gemeente. 'Natuurlijk wordt er hier wel eens een lijntje gesnoven op het toilet. Maar noem me één kroeg in Groningen waar dat niet gebeurt. Dat hier structureel en op grote schaal in drugs wordt gehandeld is een pertinente leugen.'
En dus rijst de vraag of de 'schamele' vondst van acht gram harddrugs de werkelijke reden is voor de sluiting. Of zou er toch meer spelen. Is de gemeente misschien bang dat Het Elfde Gebod door bendes als No Surrender gebruikt wordt als dekmantel voor criminele activiteiten? Dat de outlaws voet aan de grond krijgen in de binnenstad van Groningen?
Want dat het hier niet om zomaar een invalletje gaat, dat staat ook voor El Mansouri als een paal boven water. 'Ik weet dat we al maanden in de gaten worden gehouden. Dat de politie het café op de korrel heeft. Dat er kentekens van klanten worden geregistreerd. Ik weet niet wat ze verwacht hadden aan te treffen, maar het lijkt er sterk op dat ze opzoek waren naar een stok om mee te slaan. Ze willen me gewoon dicht hebben.'
Ahmed vindt dat hij op z'n minst recht heeft op excuses. 'De politie valt mijn café binnen, jaagt m'n klanten de stuipen op het lijf en ik krijg niet eens uitleg over het hoe en waarom.
Maar naar excuses van de gemeente kan hij dus fluiten. Het Elfde Gebod gaat aanstaande vrijdag om 13.00 op slot. Voor drie maanden. En daarmee heeft de inval van de politie toch nog iets opgeleverd.
In Bureau Steinfort werpt misdaadjournalist Peter Steinfort elke woensdag om 20:30 uur een nieuwe blik op de misdaad en politie in Stad en Ommeland. Tips voor Peter?