Slachtoffer Alex O.: 'Normaal zie je dit alleen in Baantjer'

Het viel rauw op zijn dak, toen hij hoorde wie de Jumbo-afperser is. Harry Lücken werkte in 1992 in supermarkt Nieuwe Weme aan de Rijksweg in Groningen, toen die winkel werd overvallen door de bende van Alex O.
Die bende pleegde in de jaren '90 een reeks gewelddadige overvallen. Bij de overval op Nieuwe Weme werd een geldloper door zijn hoofd geschoten.

Badend in bloed

Lücken: 'Het was Oudjaarsdag, dus het was gezellig in de winkel. Vlak na het middaguur hoorden we een knal. Eerst dachten we aan vuurwerk, maar al snel hoorden we mensen gillen. Ik liep naar voren en zag een geldloper, badend in het bloed'.
'Op zo'n moment kun je helemaal niks. Normaal zie je zoiets alleen in Baantjer of in films. De slager en bloemist renden nog achter de dader aan, maar die ging er vandoor op een brommer. Ik heb gewacht op de ambulance', herinnert Lücken zich.

Kasplantje

De geldloper, die toen 21 jaar was, bleek door zijn hoofd geschoten. 'De kogel zit nog steeds in zijn hoofd. Hij is een kasplantje', vertelt Lücken. 'Onze bedrijfsleider heeft nog een tijdje contact gehouden, maar dat is op den duur verwaterd.'

Dader in de winkel

Lücken denkt nog wel af en toe aan de gebeurtenissen, maar hij is er niet meer dagelijks mee bezig: 'In het begin heb ik er veel over gepraat. Langzamerhand raak je het kwijt. Het leven gaat verder'.
Hij is nog wel één keer flink geschrokken, zeven of acht jaar na de overval. 'Ik werkte toen in een supermarkt in de Oosterparkwijk. Een collega zei dat de dader in de winkel liep. Ik heb hem toen wel gezien, maar ik heb niks gedaan.'