Instellingen

Boomkunstenaars nemen met kettingzaag dode beuk in Zuidlaren onder handen

Brullende kettingzagen en de geur van pasgezaagd hout. Bij pizzeria Sapori La Fiera aan de Stationsweg in Zuidlaren zijn twee boomkunstenaars op dit moment druk bezig om van een 170 jaar oude beuk een imposant kunstwerk te maken.
De ruim zes meter hoge boom werd twee jaar geleden ziek; er zit reuzenzwam in. Die vreet de beuk van binnenuit op. Pizzeria-eigenaar Felice Matta wilde de beeldbepalende boom bij zijn zaak dan ook omver halen. Totdat hij op internet een filmpje tegenkwam van twee boomkunstenaars. 'Ik zei tegen mijn vrouw: waarom doen wij dat niet?'

Nieuw leven

En dus zijn boomkunstenaars - of 'carvers' - Patrick Schoonhoven uit Groningen en Jelmer Zwaan uit Meppel nu druk in de weer. Drie weken hebben ze uitgetrokken om de dode boom nieuw leven in te blazen. Eerst het grove werk met de kettingzaag, later het fijnere werk met beitels en vijlen.
Hun kunstwerk leek aanvankelijk op een totempaal, maar toont inmiddels duidelijk de contouren van een vrouw. Maar wat het precies wordt, willen ze nog niet kwijt. 'Het beeld wordt over drie weken onthuld', zegt carver Patrick Schoonhoven.
Ook opdrachtgevers Felice Matta en zijn vrouw Luchiena hullen zich in stilzwijgen. 'Het was eerst de bedoeling er een grote Berend Botje van te maken', vertelt Matta. Zijn vrouw zegt: 'We weten nog niet helemaal wat het wordt, we laten ons verrassen.'

Veel bekijks

Het gezaag van de kunstenaars trekt intussen veel bekijks: 'Veel mensen blijven even staan om te kijken of een foto te maken. We krijgen ook veel reacties van klanten', aldus het pizzeria-echtpaar.
Voor Schoonhoven is het 'carven' van de beuk het neusje van de zalm: 'In je werkplaats kun je een nieuw stuk hout pakken als je je verzaagt. Dat kan hier niet. Je moet voorzichtig zijn, met zo'n kettingzaag gaat het rap. Het is de kunst om niet te veel weg te halen. Daarom nemen we de tijd om er wat moois van te maken.'