Grafeenonderzoek aan de RUG kan door

Hoogleraar Technische Natuurkunde Bart van Wees aan de Rijksuniversiteit Groningen kan voorlopig verder met het grafeenonderzoek dat hij leidt. Van Wees heeft groen licht gekregen voor een tweede onderzoeksperiode.
In het grafeenprogramma wordt de komende tien jaar een miljard euro gestoken. Daarnaast heeft Van Wees, die verbonden is aan het Zernike Institute for Advanced Materials (ZIAM), met een enkele partners een nieuwe subsidie binnengehaald.
Grafeen: veelbelovend
Het onderzoeksprogramma begon in 2013 als een van de twee programma's waarmee de EU nieuwe, opkomende technologieën wil stimuleren. Het programma onderzoekt de mogelijkheden van grafeen, een supermateriaal van koolstof.
Volgens wetenschappers is grafeen een van de dunste, lichtste en tegelijk sterkste materialen die er bestaan. Het werd in 2004 ontdekt door de Russische Nederlander Andre Geim en de Rus Konstantin Novoselov, die er de Nobelprijs voor natuurkunde mee verdienden.
Spintronica
Binnen het grafeenprogramma zijn zestien werkgroepen actief. Van Wees leidt de groep die onderzoekt hoe grafeen is toe te passen in de zogeheten spintronica. Dit is een vorm van elektronica die gebruikt maakt van de spin van elektronen, een eigenschap die zorgt voor magnetisme.
In de volgende periode is het de bedoeling dat de onderzoekers zich meer gaan richten op toepassingen. Daartoe is er ook een industriële partner aangeschoven, het Zweedse bedrijf NanOsc, dat al actief is in de productie van spintronica.