Kamp vindt banenverlies door bezuinigingen NAM 'logisch'

© RTV Noord
Minister Henk Kamp van Economische zaken vindt het banenverlies in het Noorden door bezuinigingen bij de NAM een logische zaak.
Hij zei dat in de Tweede Kamer, tijdens het debat over zijn begroting voor volgend jaar.
Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks wil dat de minister met de energiebedrijven Shell en ExxonMobil, de aandeelhouders van de NAM, overlegt over de werkgelegenheid bij de NAM.

Gedwongen te bezuinigen

Doordat die bedrijven blijven vasthouden aan een hoge winstuitkering, zou de NAM gedwongen zijn te bezuinigen op onderhoud van installaties. Dat leidt tot minder werk voor bedrijven die opdrachten uitvoeren voor de NAM.
In het Noorden staan nu tweeduizend banen op de tocht. Volgens minister Kamp is het banenverlies rechtstreeks het gevolg van de daling van de gaswinning door de NAM.

Compensatie

'Het lijkt me logisch dat dit personele gevolgen heeft', zei Kamp donderdag in de Tweede Kamer. Volgens hem wordt het verlies van banen in de gaswinning echter gecompenseerd door de banengroei in de duurzame energiesector. Ook het Noorden profiteert daarvan, aldus Kamp. Het bedrijfsleven in de regio krijgt bijvoorbeeld klussen voor het onderhoud aan windmolens op zee.