Nog altijd geen chemie tussen gemeenten Noord-Groningen

Het is wederom niet gelukt om de zeven gemeenten Delfzijl, Appingedam, Eemsmond, Loppersum, Bedum, Winsum en de Marne nader tot elkaar te laten komen als het gaat om de gemeentelijke herindelingen.
De raden vergaderden donderdagavond voor de tweede keer over een mogelijk samenvoegen en ze komen er ook deze keer niet uit. Appingedam, Eemsmond, De Marne en Bedum zien een fusie wel zitten terwijl de overige drie tegen de samenvoeging van zeven gemeenten zijn .

Winsum

Winsum houdt de poot stijf en blijft vasthouden aan een nieuwe gemeente met Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. Het merendeel van de raad wil opnieuw met deze gemeenten om tafel om te kijken naar de mogelijkheden.

Louis van Gaal

'Is de raad van Winsum nu zo slim of zijn de anderen zo dom'. Gerke Kersaan, fractievoorzitter Gemeentebelangen Winsum, quoteert de bekende voetbaltrainer in zijn betoog tegen de komst van een supergemeente. 'Er zijn geen nieuwe feiten gekomen voor een supergemeente' aldus Kersaan. Hij ziet de meerwaarde niet.
Maar de raad van Winsum houdt de deur op een kier. Als de buren opnieuw aangeven dat ze niet samen willen met Winsum dan staat de raad open voor de supergemeente. 'Wij willen niet buiten spel worden gezet', vertelt GroenLinks fractievoorzitter Irma Scheepstra-Beukers.

Delfzijl en Loppersum blijven standvastig
De gemeenten Delfzijl en Loppersum kiezen -net als begin dit jaar- voor de DEAL-variant. Hierin smelten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum samen. Voor de Lopster raad is deze variant een beginstap want 'we willen opschalingsvarianten onderzoeken met DEAL als uitgangspunt', zegt Carin Pier (woordvoerder namens het college).

Supergemeente 'Van Lauwerszee tot Dollard tou'...

De Marne blijft vasthouden aan de komst van één grote noordelijke gemeente 'Van Lauwerszee tot Dollard tou', alleen de PvdA stemde tegen. Ook het merendeel van de raad in Bedum is voor een supergemeente. Alleen de VVD en het CDA willen ook een onderzoek naar de BTW-variant, een samenvoeging met Ten Boer en Winsum.

...in de Drechtsteden-variant

Net als De Marne en Bedum blijven ook de gemeente Eemsmond en Appingedam bij het eerdere standpunt om de gemeenten samen te voegen tot de gemeente 'Van Lauwerszee tot Dollard tou', waarin de gemeente Eemsmond de mogelijkheid voor de 'Drechtsteden-variant' als serieuze optie adviseert aan de andere gemeenten.