Nieuwe Cdk moet 'voor goud gaan' in provincie Groningen

Wie gaat er voor goud in de provincie Groningen? Dat vinden de fractievoorzitters van de Provinciale Staten een belangrijke vraag in hun zoektocht naar een nieuwe Commissaris van de Koning (CdK).
De fractievoorzitters hebben een
opgesteld met waarin de eisen staan waaraan de nieuwe CdK aan moet voldoen.
De Staten zoeken een Commissaris die ambitieus en creatief is. 'Iemand die zelfstandig, open en vol zelfvertrouwen optreedt.' Een andere belangrijke vraag en tegelijk een 'uitdagend speerpunt': 'Hoe winnen we het vertrouwen terug van de inwoners in het aardbevingsgebied?'

Publieksenquête
De schets werd mede opgesteld na het doen van een enquête onder het publiek. Hierin werd gevraagd wat de belangrijkste eigenschappen van de nieuwe commissaris moeten zijn.
Hieruit kwam naar voren dat de CdK iemand moet zijn 'die mensen laat samenwerken, vernieuwend en daadkrachtig is. Ook moet de nieuwe commissaris makkelijk met mensen omgaan en zich laten zien'. De belangrijkste taak: opkomen voor de Groningers en de Groningse belangen buiten de provincie.
Op donderdag 28 oktober vergadert Provinciale Staten met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken over de gedroomde opvolger van Van den Berg. Hij stopt op 1 april.

Vertrouwenscommissie

Tijdens de Statenvergadering wordt er een vertrouwenscommissie ingesteld die bestaat uit de fractievoorzitters van Provinciale Staten en een adviseur uit Gedeputeerde Staten.