'Techniek is tof en dat willen we laten zien in D.E.A.L. de serie'

© RTV Noord/Suzanne Stoppels
Het internationale succes van D.E.A.L. de film van filmmakers Fedde Hoekstra en Drewes Wildeman is voortgezet in een serie.
Dit weekend ging de eerste aflevering in première in Delfzijl en de afleveringen moeten –net als de film- jongeren enthousiastmeren voor een baan in de techniek en het wonen op het Groninger platteland.

Aflevering 1 'Tour de Force'

Het verhaal speelt zich af in de fictieve plaats Borgakkerzijl ergens op in Noord Groningen. In de eerste aflevering draait het om Ruben van Dulmen die zijn net ontworpen elektrische beachcruiser total loss rijdt.
Zijn veeleisende mentor, met wie de jongen wekenlang aan de e-bike heeft gewerkt, laat hem daarop vallen. Met hulp van twee vrienden wordt in een hightech garage voor vrachtwagens geprobeerd een nieuw ontwerp te maken om alsnog te kunnen schitteren op een e-bike-event.

Opvolger D.E.A.L. de film
De serie is de opvolger van de succesvolle film D.E.A.L.. Die sleepte al diverse internationale prijzen in de wacht. De serie bestaat in totaal uit zes delen waarin elk deel een eigen thema heeft zoals transport en logistiek. Het is nog niet bekend wanneer aflevering twee wordt gelanceerd. Wildeman: 'De thema's van overige vijf afleveringen hebben we al wel op papier maar de rest moet nog worden uitgewerkt.'

Ongedwongen manier

'We willen op een ongedwongen manier jongeren kennis laten maken met techniek. Zonder dus met het betuttelende vingertje te wijzen maar juist op een spannende, toffe manier. En het werkt want we worden sinds de film vaak uitgenodigd op scholen om te praten over het werken in de techniek', zegt initiatiefnemer Wildeman.