Noodopvang voor vluchtelingen in Groningen stroomt vol

De eerste 262 asielzoekers zijn vrijdagavond aangekomen bij de noodopvanglocatie aan de Van Swietenlaan in Groningen. Het zijn voornamelijk Syriërs.
Zaterdag zullen nog meer vluchtelingen arriveren. In de noodopvang, een voormalig kantoorpand, is ruimte voor 550 mensen.

Ver van huis

Op de parkeerplaats drentelen vluchtelingen heen en weer, jong en oud door elkaar. Er is een man in korte broek op teenslippers, er zijn vrouwen met hoofdoeken. Er wordt druk gepraat. Een oude man luistert naar het nieuws op zijn smartphone. Duizenden kilometers van huis, in de nevelige, koude Hollandse ochtend, denken zij na over hun toekomst.

Kinderbedjes

Binnen in de hal is het een komen en gaan van mensen. Medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, vrijwiligers en beveiligers lopen door elkaar en er staat een rij zojuist gemonteerde kinderbedjes in slagorde opgesteld. Achter de balie pruttelt koffie. Een vluchteling vraagt aan een beveiliger waar hij medicijnen kan halen.

Shopping mall

Een groepje keurig geklede jongemannen meldt zich bij de balie. 'Where is de nearest shopping mall?', vraagt een van hen. Een medewerker legt uit hoe ze er kunnen komen. 'But, you have to walk', voegt ze er aan toe.
Vertegenwoordigers van de pers werden na een kort bezoek verzocht het terrein te verlaten. De tijdelijke bewoners van de noodopvang hebben namelijk vooral behoefte aan één ding: rust.