Hoe Marten Toonder senior een held werd

Marten Toonder senior heeft sinds dit weekend een eigen tentoonstelling in het Openluchtmuseum Hoogeland in Warffum. Daarnaast is de oude Toonder – ruim vijftig jaar na zijn dood - vereeuwigd in een biografie door schrijver Erik de Graaf.
Afgelopen zaterdag kwam het boek uit en startte de bijbehorende tentoonstelling in het Hoogelandmuseum.
Marten junior is wereldberoemd..
'De meeste mensen kennen zijn zoon Marten junior natuurlijk wel. Junior werd wereldberoemd met zijn strips over Bommel en Tom Poes maar wat mensen niet weten is dat zijn zoon is gaan tekenen door zijn vader', zegt Warffumer De Graaf.

..terwijl niemand senior kent
Toonder senior werd in 1879 in Warffum geboren en groeide op bij zijn ouders. Veel geld was er niet en daarom vertrok hij op zijn tiende naar het eiland Rottumeroog om daar te werken. Naar school ging hij niet, dus leerde hij pas rond zijn twintigste lezen en schrijven.
Hij werkte zich uiteindelijk op van analfabete plattelandsjongen tot kapitein op de grote vaart. Door zijn reizen naar Amerika bracht hij strips mee voor zijn zoons Marten jr. (1912) en Jan Gerhard (1914) en zo werd hij de vader van een van de bekendste striptekenaars van Nederland.

Maar daar komt verandering in!

'Vooral het verhaal dat senior opgroeide als arme analfabeet en zich opwerkte tot kapitein vind ik interessant', zegt De Graaf. 'Hij moet gewoon de eer krijgen die hij verdient. Daarom deze biografie en de tentoonstelling'.
Het boek over het leven van Toonder senior is vanaf nu te koop. De tentoonstelling in het Hoogelandmuseum is nog tot en met april 2016 te bekijken.