Kans op overleven bij hartstilstand stijgt door slimme app'

Groningen Hartveilig, het netwerk van vrijwillige hulpverleners dat wordt gealarmeerd bij een hartstilstand, krijgt dinsdag de beschikking over een 'slimme app'.
De app weet precies waar een hulpverlener zich bevindt, waardoor bij een hartstilstand nog sneller kan worden opgetreden.

Noodbericht

De drieduizend hulpverleners van Groningen Hartveilig worden nu nog gewaarschuwd via een bericht. Als iemand hartproblemen krijgt dan wordt een noodbericht verstuurd; ook aan hulpverleners, die op dat moment niet in de buurt zijn. Het systeem werkt goed, maar door nu óók gebruik te maken van de 'slimme app' stijgt de kans op overleven nog verder.

Locatiegegevens

De 'slimme app' van Groningen Hartveilig houdt continu bij waar een hulpverlener zich bevindt. Mocht iemand bijvoorbeeld in Ten Boer een hartstilstand krijgen, dan verstuurt het appje een bericht aan alle hulpverleners die op dat moment ook daadwerkelijk in de buurt zijn.
In het noodbericht worden ook de locatiegegevens van het slachtoffer meegestuurd, inclusief routebeschrijving.

Landelijke dekking

Het netwerk van vrijwillige hulpverleners bij hartproblemen is niet alleen in Groningen actief, maar ook in de rest van Nederland. Door de app ontstaat nu een landelijke dekking. Als een Groninger hulpverlener bijvoorbeeld op vakantie is in Brabant, en hij bevindt zich binnen zes minuten afstand van een melding, dan wordt hij ook opgeroepen.

Geen vervanging

De 'slimme app' gaat het sms-systeem van Groningen Hartveilig niet vervangen, maar wordt een toevoeging.