Stemming zit er goed in op Zuidlaardermarkt

Al vroeg dinsdagochtend zat de stemming op de Zuidlaardermarkt er goed in. Toen de markt vanmorgen om zes uur werd geopend door burgemeester Marcel Thijssen van de gemeente Tynaarlo was het al een gezellige drukte.
Duizenden mensen struinden langs de honderden marktkramen en het vee van de handelaren. Verkopers van hamburgers en bier deden goede zaken.
Rond de 150.000 mensen zullen dinsdag de traditionele paardenmarkt bezoeken. Het aantal paarden dat er dit jaar ter verkoop wordt aangeboden zal wat hoger liggen dan vorig jaar. Tweeduizend paarden verwacht de organisatie, een paar honderd meer dan een jaar eerder.

Welzijn paarden

Het welzijn van de paarden wordt sinds vier jaar in de gaten gehouden via het Protocol Welzijn Paardenmarkt. Een aantal partijen, waaronder de organisatie van de Zuidlaardermarkt, overleggen hierin over het welzijn van paarden tijdens markten. De Dierenbescherming doet er echter niet aan mee. 'Het huidige protocol is onduidelijk, niet concreet en gaat niet ver genoeg', zei de Dierenbescherming recent.

Hooi en touwen

Voor de paarden zijn er nu dubbele touwen, genoeg hooi en nog meer water. Achttien toezichthouders houden de dieren in de gaten. Tot voor kort waren dat er nog zes.