SP stelt Kamervragen over 'misbruik' Roemer-norm

De SP gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van het tijdelijk ontslag van driehonderd uitzendkrachten van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Dat kondigde SP-Kamerlid Paul Ulenbelt dinsdag aan op Radio Noord.

Roemer-norm

DUO stuurt de laatste twee weken van het jaar alle uitzendkrachten naar huis. Zij krijgen hun salaris niet doorbetaald. De dienst doet dit om overschrijding van de Roemer-norm te voorkomen.
Deze regel stelt dat de personeelkosten van overheidsinstanties jaarlijks voor maximaal tien procent uit salarissen van externe krachten mogen bestaan. De norm is vernoemd naar SP-voorman Emile Roemer.

Schandalig

SP-Kamerlid Ulenbelt: 'De norm is ingevoerd, omdat steeds meer ambtenaren werden ontslagen en vervangen door tijdelijke krachten. De overheid moet meer mensen in vaste dienst nemen. Het is schandalig dat nu juist uitzendkrachten de dupe worden van deze maatregel'.

Bezem door Personeelszaken

Ulenbelt wijst erop dat de Roemer-norm al sinds 2010 geldt. 'Het is raar dat DUO het personeelsbeleid nog niet op orde heeft. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs moet de bezem door de afdeling Personeelszaken halen, want die uitzendkrachten mogen met Kerst niet op een houtje bijten.'