FNV: 'Erbarmelijke arbeidsomstandigheden bij Klesch Aluminium'

Vakbond FNV luidt de noodklok over 'erbarmelijke arbeidsomstandigheden' bij aluminiumsmelterij Klesch Aluminium Delfzijl, het vroegere Aldel.
'Erbarmelijk'

Volgens vakbondsbestuurder Albert Kuiper is de arbeidssituatie bij Klesch Aluminium 'ronduit slecht'. Zo zouden medewerkers in de uitstoot van heftrucks moeten werken. Kuiper daarover: 'De heftrucks zijn niet goed onderhouden en rijden de hele dag door de fabriekshal heen. Het personeel krijgt daardoor allerlei dampen binnen.' Volgens Kuiper heeft dat inmiddels tot ziekteverzuim geleid.

'Geen brandweer'

Volgens de vakbondsbestuurder heeft Klesch Aluminium ook geen goede brandweerorganisatie: 'Terwijl het werk in de fabriek behoorlijk risicovol is. Zo wordt er gewerkt met hoge voltages stroom en zijn er allerlei chemische processen bezig. Je zou dan op zijn minst verwachten dat er een adequate brandweerorganisatie aanwezig is'.

'Onvoldoende handschoenen'

Volgens Kuiper zijn in de fabriek van Klesch Aluminium ook onvoldoende beschermingsmiddelen voor het personeel aanwezig. 'De smelterij draait inmiddels alweer een jaar, maar de leiding heeft dat nog steeds niet op orde', vertelt hij.
'Als je bijvoorbeeld moet lassen, dan moet je daar de goede spullen voor hebben, maar die zijn er amper. Ook wordt er met heel heet materiaal gewerkt, maar er zijn onvoldoende handschoenen aanwezig. Je praat dus echt over erbarmelijke omstandigheden.'

Acties

De vakbonden voeren al lange tijd actie voor een betere cao in de metaal. Bij het vroegere Aldel zal vrijdag óók weer gestaakt worden. Bij Klesch Aluminium staan de acties echter in een bijzonder daglicht. Bonden en personeel zullen dan niet alleen aandacht vragen voor de cao, maar ook voor de arbeidsomstandigheden.

Kamervragen

De PvdA wil opheldering over de signalen van de FNV. 'Veilig en onder fatsoenlijke omstandigheden je werk kunnen doen, is cruciaal belang', aldus Kamerlid John Kerstens. Hij stelt kamervragen samen met z'n Groninger collega's Tjeerd van Dekken en Henk Nijboer.

Klesch: we zijn in gesprek

Directeur Cas König van Klesch Aluminium Delfzijl laat weten met de Ondernemingsraad van het bedrijf en met vakbond FNV in gesprek te zijn over de problemen. König wil verder geen commentaar geven.