Recordaantal asielzoekers in september

© FPS/Jos Schuurman
In de maand september is het aantal nieuwe asielzoekers gestegen tot een maandrecord van 8.400. Daarvan kwam ruim 60 procent uit Syrië. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Ter Apel

Een groot deel van die nieuwe asielzoekers moest zich laten registreren in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de loop van de maand september werden er nieuwe aanmeldcentra ingericht in onder meer Budel, Amsterdam en Rotterdam. Daardoor nam de druk in Ter Apel af.
Aan het einde van de maand kwamen Veenhuizen, Zevenaar en Leusden erbij als nieuwe aanmeldlocaties.

Drukker dan 1999

Met de instroom van 8.400 asielzoekers en nareizende familieleden ligt het aantal vluchtelingen 21 procent hoger dan in de maand augustus.
Het is het hoogste aantal instromers sinds in 1975 werd begonnen met het bijhouden van de toestroom van vluchtelingen. Tot nu toe was mei 1999 de drukste maand, toen Nederland 5.200 asielverzoeken ontving. Die kwamen toen uit voormalig Joegoslavië.

Aantal Syriërs stijgt

In september dit jaar nam de instroom van het aantal Syriërs opnieuw sterk toe. Dit aantal kwam uit op 5.200 en vormt daarmee 62 procent van de instroom in die maand.
Er kwamen in september met 920 beduidend minder asielaanvragen vanuit Eritrea dan in augustus (1.400). Verder valt op dat er weer meer asielzoekers en nareizigers uit Irak komen, namelijk 415 in september tegen 180 in augustus.