Kroeg Het Elfde Gebod wil zo snel mogelijk weer open

Café Het Elfde Gebod in Groningen wil weer zo snel mogelijk open. Daarvoor pleitte advocaat Enno van Dalen woensdagochtend voor de Groninger rechtbank.
De kroeg aan het Schuitendiep werd
op last van burgemeester Den Oudsten voor drie maanden gesloten. Tijdens
naar wapens en drugs, waarbij veertig agenten werden ingezet, vond de politie daar onlangs 8 gram harddrugs.

Faillissement dreigt

Volgens Van Dalen dreigt het café het loodje te leggen door de maatregel. 'Mijn cliënt kan natuurlijk niet drie maanden zonder inkomsten zitten. Het is bovendien wrang, want hij is het cafébedrijf destijds met behoud van uitkering gestart', vertelt Van Dalen.
De advocaat verbaast zich vooral over de snelheid waarmee de kroeg is gesloten. Zijn cliënt moest zijn zaak binnen twee dagen na het besluit van Den Oudsten sluiten. 'Waarom is het besluit van de rechter niet afgewacht?', stelt Van Dalen.

Nooit gewaarschuwd

Volgens de raadsman is het ook opvallend dat de kroegeigenaar nooit gewaarschuwd is door de gemeente. 'Hij probeert het vanaf het begin af aan goed te doen en met allerlei instanties samen te werken. Hij heeft nooit klachten gekregen. Nu overvalt hem dit.'
Van Dalen vermoedt dat de gemeente Het Elfde Gebod koste wat kost wilde sluiten, ook al is er bij de inval maar een kleine hoeveelheid harddrugs is gevonden: 'In een bestuurlijke rapportage wekt de gemeente de suggestie dat er sprake is van drugshandel, hoewel de gemeente moest toegeven dat ze dat niet kon bewijzen. Dan denk ik bij mezelf dat er meer speelt, ook gelet op de snelheid waarmee de zaak dicht moest.'
De rechtbank doet donderdagmorgen uitspraak.