Geen twijfel mogelijk: 'De aaierbal is een echt Gronings product'

© RTV Noord
'De aaierbal is echt Gronings, daar durf ik mijn handen wel voor in het vuur te steken.' Streektaalkenner en RTV Noord-presentator Henk Scholte is een liefhebber van de eierbal.
In het blad Toal en Taiken schrijft hij samen met z'n vrouw Jos Rietveld al jaren over 'eterij' en dus ook over de eierbal. 
Voor een artikel in het blad doken ze in de historie van de eierbal: 'De eerste keer dat we hem tegen kwamen was in een advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden van de firma Sloot in de Oude Ebbingestraat. Dit was in 1951.' Zo vertelt Scholte op Radio Noord.

Officiële status

Die lange historie is volgens Scholte reden genoeg om de Groninger Eierbal een officiële status te geven: 'Volgens Europese regelgeving is iets een streekproduct als er een minimale geschiedenis is van 25 jaar. Voorwaarde is wél dat het gemaakt wordt met producten uit de regio. Dat zit wel goed, alleen voor de kruiden moeten ze maar een oogje dichtknijpen.'
Naast streekproduct ziet Scholte mogelijkheden voor de lijst van immaterieel erfgoed: 'Hoog tijd dat we de eierbal indienen. Dit product is ingebed in de mentaliteit van de Groningers.'

Afgeleide

De oorsprong van de eierbal is onderwerp van discussie. Zanger Jack Poels van de Limburgse band Rowwen Hèze claimde afgelopen week dat het een Limburgs product is, maar daar is volgens Henk Scholte dus geen sprake van: 'Het Limburgse frietei is een afgeleide van onze eierbal. Uit ons onderzoek blijkt dat het eerste frietei, zoals ze het daar noemen, pas in 1959 is verkocht.'

Dagvers

Blijft de vraag waarom de eierbal nooit is doorgebroken in andere delen van het land.
Volgens Scholte ligt het aan de naam: 'In het westen denken ze dat het vies is. Daarnaast is een probleem dat de eierbal dagvers gemaakt moet worden. Ook zijn er geen kookboeken met het recept. Zomaar een goede eierbal maken is dus best lastig.'