Warming-up: Slovan Liberec-FC Groningen

Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt Elwin Baas vooruit. Dit keer de derde Europese wedstrijd in de Europa League: Slovan Liberec – FC Groningen
Slovan Liberec – FC Groningen: niet zo makkelijk als velen denken

Direct na afloop van de loting waren de meesten het wel met elkaar eens; Liberec moet te doen zijn. Op papier is de Tsjechische ploeg ongetwijfeld de minst bekende van de drie, maar onderschat ze niet. Na de eeuwwisseling werd Liberec drie keer kampioen van Tsjechië en heeft vrij recentelijk nog Champions League ervaring.
Twee spelers stonden een dikke week geleden in de Amsterdam Arena in de basis bij Tsjechië toen Nederland kansloos werd verslagen. Kortom, geen koekenbakkersploeg! Nooit eerder speelden beide clubs tegen elkaar. In het verleden verloor de voorloper van de FC, GVAV, twee keer in de Intertoto Cup (1969) van Dukla Pardubice. En in 1995 won de Groningen in diezelfde competitie met 2-1 van Boby Brno. Vaker kwam Groningen geen Tsjechische ploeg tegen.

De vorm: FC Groningen

In Tsjechië wacht een mooie taak om af te rekenen met het uitsyndroom van dit seizoen. Groningen speelde al zes keer buitenshuis. Zes nederlagen en om het nog erger te maken, nul keer gescoord. Natuurlijk moet je er bij vermelden dat wel om bijvoorbeeld PSV (2x), Ajax, Braga en Vitesse uit gaat. Neemt niet weg dat nul gescoorde goals slecht is. Thuis daarentegen gaat het crescendo, maar donderdag wordt er toch echt in Liberec gespeeld.

De vorm: Slovan Liberec

Liberec kent tot op heden een prima seizoen. De ploeg staat derde in de Tsjechische eredivisie en heeft vier punten achterstand op koplopers Sparta Praag en Viktoria Plzen. Afgelopen weekend leed Liberec duur puntverlies in de uitwedstrijd tegen laagvlieger Sigma Olomouc (1-1). Europees gezien kunnen de supporters van Liberec hun geluk niet op. De ploeg won namelijk, zeer tegen de verhoudingen in, maar toch met 1-0 in Marseille van OM. De eerste wedstrijd, thuis tegen Braga, ging met 1-0 verloren.

Waar moeten we op letten?

In de Noord-Tsjechische stad komen de FC-supporters een oude bekende tegen. Verdediger Ondrej Svejdik speelt dit seizoen voor Slovan Liberec. De 32-jarige Svejdik wordt dit seizoen gehuurd van Sparta Praag. Normaal gesproken heeft de oud-FC-speler geen basisplaats. Afgelopen weekend wel en speelde hij de volledige 90 minuten.
Er speelt ook een Nederlander bij Liberec. De 22-jarige Kevin Luckassen is daar bezig aan zijn tweede seizoen. De oudere broer van Derrick Luckassen (speelt bij AZ) speelde hiervoor ook voor AZ en het Schotse Ross County. Net als Svejdik kan ook Luckassen niet altijd rekenen op een basisplaats.
Kasper Larsen maakt zijn debuut in de basis. Ik ben benieuwd hoe de Deen zich staande zal houden op het tweede Europese niveau.
Blessures en schorsingen: Lindgren (enkel)
FC Groningen:

Opstelling FC Groningen

Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen, Kappelhof, Tamata; Maduro, Rusnák, Tibbling; Linssen en Mahi

Voorspel Slovan Liberec - FC Groningen

Het overgrote deel van jullie zag een positief resultaat in voor FC Groningen tegen Willem II. Een groot aantal had ook de eindstand van 2-1 goed voorspeld, maar alleen Edo Schrik had de complete Warming-Up goed! Hij wist als enige dat FC Groningen met 2-1 ging winnen, dat we 1-0 voor zouden staan bij rust en dat Mimoun Mahi in de 24st minuut de openingstreffer zou maken. Gefeliciteerd Edo Schrik, jij bent even dé voetbalkenner van het Noorden!
Maar nu: wat wordt Slovan Liberec - FC Groningen? Voorspel het met het formulier hieronder en word dé voetbalkenner van Groningen. Gebruik je de app? Voorspel dan hier.
Elwin Baas is sportverslaggever en FC Groningen watcher bij RTV Noord. Voorafgaand aan elke wedstrijd van de FC blikt hij vooruit.