Oppositie Menterwolde wil sluitende begroting

De oppositiepartijen GroenLinks, VVD, CDA en PvdA in Menterwolde eisen een sluitende begroting van het gemeentebestuur. Dat schrijven ze in een brief aan het college van B&W.
Het college presenteerde vorige week een begroting met een tekort van € 1,3 miljoen dat tot 2018 oploopt tot € 1,8 miljoen. Als oorzaak werd genoemd dat er afgelopen jaar geen meevallers meer waren, dat er een hoop wachtgeld moet worden uitgekeerd door de politieke turbulentie afgelopen jaar en de bezuinigingen vanuit het Rijk.
Wethouder Lian Veenstra dacht zelfs dat de gemeente hierdoor onder verscherpt toezicht van de provincie zou komen, maar dat blijkt (nog) niet het geval te zijn. De provincie wacht nog op de jaarstukken en kan dan pas een besluit daarover nemen.
Intussen zijn de oppositiepartijen zeer ontstemd over het feit dat de begroting niet sluitend is. Ze vinden het niet de taak van de raad om te komen met bezuinigingen om het tekort op de begroting weg te werken. Ze willen dat het college alsnog met bezuinigingsvoorstellen komt om daarmee de raad een sluitende begroting aan te kunnen bieden. Vervolgens is het aan de politiek om daarop te reageren, vinden de partijen.