'Honden die verdacht worden van schapenslachting hebben losgelopen'

De eigenaar van de twee herdershonden, die verdacht worden van het doodbijten van tientallen schapen in de buurt van Oostwold, erkent dat zijn honden vorige week meerdere keren hebben losgelopen.
Boer Mark Moes, die tien schapen kwijt is, heeft met de eigenaar gesproken.

Nog niet opgelucht

'Die was heel redelijk', vertelt Moes. 'Hij zei: 'Als mijn honden dat gedaan hebben, dan schakel ik de verzekeringsmaatschappij in en die bellen jou dan op.' Dat hebben ze inmiddels ook gedaan', zegt Moes. Maar hij is pas opgelucht als de schade is vergoed en als hij de garantie heeft dat die honden niet weer los rondlopen.

Geen getuige

De hondeneigenaar wil ook wel meewerken aan een onderzoek. Moes heeft voorgesteld om de honden te laten braken om zo de maaginhoud te onderzoeken. Probleem is dat er voor zo'n onderzoek een getuige moet zijn en niemand heeft gezien dat de honden de schapen hebben aangevallen.

Angst

Ondertussen komt Moes voor de zoveelste keer aanrijden met een dood schaap achterop zijn tractor. De nek ligt open en de wol is los. Moes: 'Er staan nog een paar schapen in de wei, die heel schichtig zijn. Eén staat apart en die durft helemaal niet meer te bewegen. Hij staat te wachten tot het ooit weer veilig wordt.'

Slachtveld

Bij boer Riemersma uit Midwolde zijn ook tien schapen gedood. Nog 25 schapen van hem zijn aangevreten. Hij is er kapot van. 'Er zitten gewoon gaten in de schapen. Het bloed stroomde eruit. Je weet niet wat je ziet. Het is een slagveld', zegt zijn vrouw.

Aangifte niet mogelijk

Zij heeft niet het idee dat de politie er druk mee bezig is. Haar man is afgelopen maandag naar het bureau geweest om aangifte te doen. 'Maar daar hadden ze geen volk voor', zegt hij.

Geen aanknopingspunten

Volgens een woordvoerder van de politie zijn er twee meldingen binnengekomen over doodgebeten schapen: één op 14 oktober en één op 21 oktober. De politie zou beide keren langs zijn gegaan om te kijken. 'Maar er zijn geen aanknopingspunten om de dader op te sporen', aldus de politiewoordvoerder.