Minstens tachtig ouderen willen bij nieuwe ouderenbond Eemsdelta

In Noord-Groningen hebben zich tachtig mensen aangemeld die willen overstappen naar een nieuw op te richten Seniorenvereniging Eemsdelta. Ze willen ouderenbond ANBO verlaten vanwege ruzie tussen verschillende afdelingen en het landelijk bestuur.
Zaterdag praten de leden van de ANBO-afdelingen in Delfzijl en Appingedam-Wagenborgen over de eigen ouderenbond.

Menzis spelbreker?

'Er zullen nog wel meer willen overstappen, maar zij willen eerst afwachten wat de gevolgen voor hun zorgverzekering zijn. ANBO-leden krijgen namelijk korting op hun verzekering bij Menzis', zegt Truus Tammenga, nu nog secretaris van de afdeling Delfzijl.
Volgens haar loont het om over te stappen: 'De contributie gaat van 40 euro van de ANBO naar 15 euro bij de nieuwe vereniging. Per jaar. En daarvoor organiseren we muziek- en toneelmiddagen, dagreizen, kaarten, sjoelen. Bingo? Nee, dat niet', lacht ze. 'Op de één of andere manier komt dat hier maar niet van de grond.'

Advertentie

In andere regio's in Nederland willen ook veel ouderen hun lidmaatschap opzeggen. De ANBO-afdeling Leeuwarden legt de leden uit hoe dat moet in een advertentie in huis-aan-huisbladen. De afdeling kan namelijk niet meer in het adressenbestand van de ledenadministratie, die is geblokkeerd.
Maar in Delfzijl hebben ze daar niet geen last van, want ze zijn slim geweest, zegt Tammenga: 'We hadden ooit een schaduwlijst en die hebben we toen uitgeprint. Alleen van de allernieuwste leden hebben we de adressen dus niet. Maar voor de bijeenkomst van komend weekend hebben we voor de zekerheid ook een advertentie laten plaatsen in de Eemsbode en Eemslander.'