Bodembeweging wantrouwig over Gasberaad

© RTV Noord
De Groninger Bodem Beweging (GBB) is niet van plan op te gaan in het Groninger Gasberaad, dat moet optreden als de maatschappelijke gesprekspartner van Nationaal Coördinator Hans Alders.
Ook laat de GBB in het midden of het wil meedoen met de maatschappelijke stuurgroep van de Nationaal Coördinator. Dat laat de GBB weten, voorafgaand aan overleg van zowel het Gasberaad als de bodembeweging met Hans Alders, over hun toekomstige rol.

Opvolger

De Nationaal Coördinator, die is aangesteld om te zorgen dat de woningen in het aardbevingsgebied zo snel mogelijk worden versterkt, formeert twee stuurgroepen: een maatschappelijke en een bestuurlijke. In de laatste zitten de gemeenten en de provincie. De maatschappelijke partijen vormen de opvolger van de huidge Dialoogtafel. Alleen was de Groninger Bodembeweging daar afgelopen zomer al uitgestapt.

Zorg

Voor secretaris Dick Kleijer van de Bodembeweging ligt het niet voor de hand dat de GBB en het Gasberaad de krachten bundelen:´Toen het erop aan kwam, bijvoorbeeld bij onze strijd voor een onafhankelijke schadetaxatie, stonden we helemaal alleen.´ Hij is bang dat het Gasberaad in de toekomst een speciale positie krijgt in het overleg met Alders. Zo zou het Gasberaad een onafhankelijke voorzitter mogen aanwijzen voor de maatschappelijke stuurgroep.

Verbijsterd

Kleijer weet nog niet of de GBB wil meedoen met die stuurgroep.: 'Wij zijn verbijsterd over deze onevenwichtigheid. Ik ga nog niet vooruitlopen op de situatie dat we alleen als onderdeel van het Gasberaad zouden mogen meepraten met Alders. Voor ons is er maar één leidraad en dat is het behartigen van de belangen van de leden. En dat kunnen we in vele gremia doen.'