Circus Renz Berlin: staatssecretaris is verantwoordelijk voor dood olifant

Staatssecretaris Sharon Dijksma is verantwoordeijk voor de dood van olifant Rhani. Dat vindt Circus Renz Berlin, dat momenteel in Appingedam staat.
Duitsland

Door een besluit van Dijksma mogen wilde dieren, zoals tijgers en olifanten, niet langer optreden in het circus. De leiding van Circus Renz Berlin stalde zijn twee olifanten daarom vlak over de grens in Duitsland.
'We wilden voorkomen dat ze na het verbod in beslag zouden worden genomen', zegt manager Jan Hoekstra van het circus.

Heimwee en stress

De 53-jarige olifant Rhani overleed in Duitsland binnen twee weken. 'Ze kreeg zo'n last van heimwee en stress', zegt Hoekstra. 'Olifanten zijn erg gevoelig. We hebben ook een verklaring van de dierenarts.'
Volgens Hoekstra was Rhani enkele weken eerder nog gecontroleerd door een dierenarts en bleek het dier toen helemaal in orde.

Teruggehaald

Circus Renz Berlin heeft nu nog één olifant over: de 52-jarige Karla. 'Die hebben we na de dood van Rhani meteen teruggehaald', zegt Hoekstra. 'We zijn bang dat die het ook niet overleeft als ze daar alleen zou blijven.'

Persconferentie

De circusleiding heeft een persconferentie gepland op 4 november op het Suikerunieterrein in Groningen. De staatssecretaris is daar ook voor uitgenodigd. 'Of ze komt weet ik niet, ik heb m'n best gedaan', aldus Hoekstra.
'Dan laten we ook de verklaring van de dierenarts zien en willen we een statement maken. Als je geen verstand hebt van dit soort dieren, dan moet je zo'n besluit niet nemen.'

Niet failliet

Het circus gaat ondertussen gewoon door met de tour, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken. Circus Renz Berlin heeft namelijk niets te maken met het failliete Circus Herman Renz.