Eritreeër krijgt taakstraf voor mensensmokkel

Een 31-jarige man, oorspronkelijk afkomstig uit Eritrea, heeft een taakstraf van 100 uur en 120 dagen voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen voor mensensmokkel.
De politie hield op 12 juni vorig jaar de auto van de man aan bij Ter Apel. Hij kon zelf wel legitimatie tonen, maar zijn twee inzittenden niet. Die bleken illegaal vanuit Italië naar Nederland te zijn gekomen.

Broer en neef

Volgens de bestuurder waren de twee zijn broer en zijn neef, die hij naar het aanmeldcentrum in Ter Apel wilde brengen. Hij zei dat hij ze eerst een paar dagen had laten aansterken bij hem thuis in Den Haag. 

Mensensmokkel

De rechtbank vindt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan mensensmokkel, omdat hij zijn familieleden niet via de correcte procedure naar Nederland heeft gehaald.

Smokkelnetwerk

Bovendien was niet bewezen dat het daadwerkelijk om familieleden ging. De officier van justitie vermoedde namelijk dat de man een rol speelde in een smokkelnetwerk en zo een centje bijverdiende, maar kon dit niet voldoende hard maken.
De rechtbank vonniste conform de eis van de officier. Daarbij werd er rekening mee gehouden dat de man geen strafblad had.