Vele wegen leiden naar... Groningen

Er zijn vliegtuigspotters, vogelspotters en....... spotters van ANWB-borden. Stadjer en kunstenaar Peter Boersma is er zo een. Hij maakt foto's van ANWB-borden met daarop de afstand tot zijn geliefde stad Groningen - voor het kunstproject 'Vele wegen leiden naar Groningen'.

Zonder tomtom

'Toen ik vijftien jaar geleden mijn eerste auto kocht, begonnen de blauwe borden op te vallen. Ik zit voor mijn werk veel bij de weg en rijd altijd zonder tomtom. Dan gaan de borden vanzelf een grote rol spelen. Bij het bord Groningen 47 kilometer begon ik mezelf af te vragen of er ook borden bestaan met Groningen 46 kilometer, 45 kilometer etc. Daar is mijn verzameling begonnen.

Ontbrekende borden

Kunstenaar en ontwerper Boersma mist er nog drie. Het 38-, 45 en 50-kilometer bord. Of deze borden ook daadwerkelijk bestaan weet Peter niet. 'Ik heb twee keer contact gezocht met de ANWB, maar zij konden het mij ook niet vertellen. Dachten waarschijnlijk dat ze met een of andere malloot te maken hadden.'

Fietssloten

De foto's van 'Vele wegen leiden naar Groningen' zijn op dit moment te zien op www.beeldjagers.org, een kunstproject van de Volkskrant en het Moti beeldmuseum in Breda. Behalve van verkeersborden verzamelt Boersma ook foto's van eenzame fietssloten. En misschien kent u hem nog van het boekje 'Briefjes op ramen en deuren' - een bijzondere verzameling opvallende briefjes die hij in Groningen aantrof.
Wat hij met de bordenfoto's gaat doen weet Boersma nog niet. Misschien wel weer een boek.