Vrachtwagen in brand in Appingedam

© Niels Akkerman/FPS
Aan de Eilandweg in Appingedam heeft vrijdagavond rond acht uur een vrachtwagen vlam gevat na het lossen van zaagsel. De brand dreigde over te slaan naar een vijf meter verderop gelegen schuur waarin landbouwmachines, zaagsel en stro zijn opgeslagen.
'Witte-vlekken-plan-gebied'

Omdat de boerderij in een zogenaamd 'witte-vlekken-plan-gebied' ligt, dat wil zeggen: buitengebied waar bluswater lastig te bereiken is, werden naast de brandweerauto's van Appingedam en Delfzijl ook de dompelpomp uit Groningen opgeroepen. 

Dompelpomp

De dompelpomp in Groningen kan watertoevoer regelen vanaf open water over een afstand van 3000 meter. Dit transport is helaas niet even snel op te bouwen, vandaar dat de officier van dienst koos voor een sneller systeem: hij alarmeerde nog een blusploeg. Zo konden twee brandweerauto's heen en weer rijden met water vanaf de brandkraan op het industrieterrein Fivelpoort. De derde brandweerauto kon zo de brand blussen. 

Omgeving bleef gespaard

Uiteindelijk lukte het om de brand te beperken tot de vrachtwagen. Een combinatie van schuim en water heeft het vuur gedoofd en ervoor gezorgd dat de directe omgeving gespaard bleef. De chauffeur van de vrachtwagen en het personeel van de boerderij zijn ongedeerd gebleven. Ook zijn er geen dieren bij de brand betrokken geweest. Rond tien uur kon de brandweer de spullen weer inpakken.