Groningen is klaar voor het nieuwe internet

© Things Network Groningen
Internetondernemers in de stad Groningen hebben een soort WiFi-netwerk gebouwd dat een nieuw fenomeen mogelijk maakt: The Internet of Things. Internetdeskundige Jarno Duursma: 'Dit gaat onze wereld veranderen'.
Na Amsterdam is Groningen de tweede stad waar een dergelijk netwerk klaar is voor gebruik. Via sociale media en WhatsApp kwamen verschillende Groningse internetondernemers met elkaar in contact en werd het netwerk binnen één dag aangelegd.

Internet of wat?

Bij Internet of Things worden alledaagse spullen verbonden met het internet. Ze bevatten ingebouwde technologie om te communiceren met elkaar en het wereldwijde web. Je kunt denken aan huishoudelijke apparaten, wegen, fietspaden, meubels, industriële machines of kleding.

Wasmachine

Duursma: 'Neem bijvoorbeeld de wasmachine die een berichtje stuurt naar je mobiele telefoon als het wasprogramma klaar is. Of je digitale wekker die je iets eerder wakker maakt omdat er een file staat op de A28. Vervolgens communiceert de wekker ook met je koffiezetapparaat dat de koffie eerder klaar moet zijn.'
Zo zijn er volgens de internetdeskundige duizenden toepassingen te bedenken die in de nabije toekomst voor het oprapen liggen. 'Dit gaat onze wereld echt wezenlijk veranderen.'

Samenwerking in snelkookpan

Internetbedrijven Devhouse Spindle en Peperzaken hebben de handen ineengeslagen om een netwerk te maken dat stadsdekkend is: en dat binnen 24 uur.
Initiatiefnemer Joshua Peper van Peperzaken vertelt: 'Zie het als een soort WiFi-netwerk, maar dan met een reikwijdte van vijf kilometer. Dat kan op basis van een zogenoemde LoRaWAN-technologie. Deze techniek heeft weinig energie nodig, een groot bereik en lage bandbreedte. Je hebt voor dit netwerk dus geen telecomproviders of 3G nodig om spullen met elkaar te laten communiceren.'

Unieke prestatie

'Wanneer je een groep enthousiaste internetondernemers met elkaar verbindt, gaat het snel. We konden binnen een dag Groningen, Peize, Borger, Westeremden en Scharmer met dit netwerk dekkend maken. Met name dat men elkaar in Groningen zo snel weet te vinden en te mobiliseren is uniek. Dat is ook zo leuk aan Groningen', zegt Peper.
Voor veel mensen klinkt deze trend nog als toekomstmuziek, maar niets is minder waar. Duursma: 'Dit is een trend met enorme positieve gevolgen voor onze samenleving als geheel. Dit gaat ons in alle opzichten veel opleveren; ook zaken waar we nu nog geen weet van hebben.'

Gemeente, NOM en NOO doen mee

Ook de NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland), de gemeente Groningen en de NOO (Noordelijke Online Ondernemers) doen mee aan het initiatief.
Meer informatie over het project staat op de site van The Internet of Things Groningen.