Verdachten Drentse roofmoorden horen strafeis

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen © RTV Drenthe
De broers Admilson en Marcos R. horen maandag voor de rechtbank in Assen wat de strafeis tegen hen is in de Drentse roofmoordenzaak. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt het tweetal verantwoordelijk voor drie brute roofmoorden in Drenthe.
In november 2012 schoten de broers volgens het OM de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo dood toen die zijn hondjes uitliet in een natuurgebied. Smit woonde jarenlang in Winschoten, waar hij op de markt stond.

Gewurgd

Ruim een half jaar later drongen de broers in Exloo de woning binnen van het echtpaar Jan en Greet Veenendaal. Het bejaarde stel (beiden 77) werd enkele dagen later gewurgd aangetroffen.
De buit van de drievoudige roofmoord bestond uit enkele honderden euro's, een laptop, mobiele telefoons en een iPad. In maart 2014 werden de mannen aangehouden in Hoogeveen, waar ze samen een appartement hadden.

Toerekeningsvatbaar?

Deskundigen zijn het niet met elkaar eens of de broers ten tijde van de roofmoorden toerekeningsvatbaar waren. Psychiaters van het Pieter Baan Centrum stelden eerder dat de twee heel goed wisten wat ze deden en adviseren daarom geen tbs.
Maar uit een door de verdediging afgedwongen tegenonderzoek zou juist het tegendeel blijken.

Vijf dagen

Het proces tegen de broers heeft door de herfstvakantie zo'n anderhalve week stilgelegen. Maandag volgt tijdens de vierde dag van het proces dus de strafeis, dinsdag is ingeruimd voor het pleidooi van de verdediging.