Ruim helft van IP-camera's in Groningen nu wel beveiligd

Op deze oprit kan je inmiddels niet meer meekijken.
Op deze oprit kan je inmiddels niet meer meekijken. © RTV Noord
Ruim de helft van de Groningse beveiligingscamera's waarop je vorige maand nog kon meekijken op de Russische website Insecam, is nu wel afgeschermd. Eigenaren van de met internet verbonden camera's hebben massaal een wachtwoord op hun camera gezet.
Eind september
dat je live kan meekijken met 116 IP-camera's in en om Groningen. De met internet verbonden beveiligingscamera's staan bijvoorbeeld gericht op de opritten en tuinen, maar in sommige gevallen kan je ook meekijken naar een gang of ander vertrek binnenshuis.
Camera's zonder wachtwoordbeveiliging worden verzameld door de Russische website Insecam, waarop je kan zoeken op camera's in Groningen. Je kan niet alleen meekijken naar de beelden, maar soms zelfs de camera bedienen.

Niet meer meekijken op 74 camera's

Een maand na ons artikel over de onbeveiligde IP-camera's zijn veel beveiligingscamera's wel voorzien van een wachtwoord. Daardoor kan er niet meer meegekeken worden op 72 camera's. Er zijn nu nog 44 camera's waar je op afstand mee kan kijken, in plaats van 116 een maand geleden.

Overheidscampagne voor sterke wachtwoorden

In ons artikel zetten we twee tips op rij over het beveiligen van een IP-camera. Een daarvan is het beveiligen van de camera met een sterk wachtwoord. De overheid start vandaag een reclamecampagne voor het verzinnen van goede wachtwoorden voor diensten die je op internet gebruikt.
Goede wachtwoorden bevatten in ieder geval geen inkoppertjes als voornamen, adressen en eenvoudige cijfercombinaties als 12345. Die zijn namelijk eenvoudig te hacken en te raden.