Rechtbank ziet te weinig bewijs voor verkrachting door ex

© Jos Schuurman/FPS
Een 44-jarige man uit Hoogeveen is vrijgesproken van verkrachting van zijn ex-partner in Groningen. Wel heeft hij haar bedreigd en haar hond met een mes gestoken. Daarvoor kreeg hij een jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
De vrouw stelde dat ze in januari in haar woning in Groningen door haar ex was verkracht. Ze was flauwgevallen en toen ze wakker werd, lag ze elders in de woning, had ze schaafplekken op haar knieën en van onderen pijn. Ook lag haar ex naast haar. Ze concludeerde dat hij zich aan haar vergrepen moest hebben.

Twee verhalen

De Hoogevener stelde dat hij haar alleen richting de wc had versleept toen ze was flauwgevallen omdat ze zou moeten overgeven. Het letsel had de vrouw volgens artsen op meerdere manieren kunnen oplopen. 
Daarom was er geen eenduidig bewijs voor haar verhaal; het kon net zo goed zijn dat zijn verklaring klopte. Om die reden werd de man vrijgesproken. De officier van justitie had drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, tegen hem geëist.

Hond gestoken

Wel vond de rechtbank bewezen dat de man zijn ex diezelfde dag ernstig had bedreigd en dat hij haar hond had neergestoken met een mes. De hond werd door de politie in het huis in Groningen aangetroffen. 
De rechtbank vond de verklaring van de man dat het dier hem had aangevallen ongeloofwaardig. 'Hij had immers altijd met de hond gewandeld', zei de rechter.

Stoornis

De Hoogevener werd verminderd toerekeningsvatbaar geacht, omdat hij volgens deskundigen aan een ziekelijke stoornis lijdt.
Hij heeft een contactverbod gekregen en moet zich melden bij de reclassering, die hem mogelijk naar een kliniek stuurt. Ook moet hij zijn ex bijna duizend euro schadevergoeding betalen.