'Tafeltennis in Groningen sterft uit als we nu niet ingrijpen'

Bestuurslid Wouter Fokkens van de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) afdeling Noord-Nederland is stellig. Volgens hem bestaat het tafeltennis over vijf jaar niet meer als er nu niet wordt ingegrepen.
Fokkens vindt dat er te veel geld gaat naar de sector Topsport. 'Dat draait het tafeltennis de nek om', zegt het bestuurslid.

'Bond moet nu ingrijpen'

Fokkens krijgt bijval van landelijk bondsraadslid Gertjan Huiskes. Huiskes traint onder meer de jeugd bij tafeltennisvereniging Vinkhuizen in Groningen en ziet de gevolgen in zijn lessen.
'Op dit moment heb ik zes jeugdleden die een jaar of minder trainen. Dat is echt dramatisch. De bond moet nu ingrijpen en de sport weer aantrekkelijk maken, anders vrees ik voor het ergste', zegt Huiskes.

In tien jaar gehalveerd

Beide bondsleden hebben geconstateerd dat het ledenaantal van de NTTB in twintig jaar tijd met meer dan de helft is gedaald.
Fokkens: 'We zijn van 60.000 naar 26.000 leden gegaan. In Noord-Nederland liegen de cijfers er ook niet om: daar is het aantal tafeltennissende leden de afgelopen tien jaar gedaald van ruim 4.000 naar 1.800.'

'Investeer in breedtesport'

De oplossing is volgens de mannen simpel: er moet meer geïnvesteerd worden in breedtesport zodat tafeltennis weer aantrekkelijk wordt voor iedereen.
Fokkens: 'Natuurlijk moet je topsport niet vergeten, maar het meeste geld gaat daar wel naar toe. Die investering heeft de verenigingen geen nieuwe leden gebracht, dus waarom zoveel geld daar blijven inpompen? We hebben weer een goede basis nodig. Als de basis niet goed is, dan is er ook geen toekomst.'

Tafeltennis meer promoten

Daarnaast vinden Huiskes en Fokkens dat de sport beter gepromoot moet worden en willen ze de jeugdcompetitie kleiner maken.
Ze hebben hun vrees inmiddels kenbaar gemaakt bij de voorzitter van de Nederlandse Tafeltennisbond, Ronald Kramer.