Aardbevingsschade aan muurschilderij stadhuis hersteld

De muurschilderijen van Groninger schilder Johan Dijkstra die de muren van de trouwzaal van het stadhuis van Groningen versieren hebben lichte aardbevingsschade opgelopen en worden vanaf dinsdag hersteld.
Dijkstra (1896-1978), één van de oprichters van Groninger schilderscollectief De Ploeg, maakte het enorme drieluik in het stadhuis in 1938. Het kunstwerk bestaat uit drie schilderijen met een omvang van 5,5 meter.

Vertakkingen
Decoratie- en restauratieschilder Lut Gielen uit Garmerwolde ontfermt zich over de restauratie. 'De schade valt mee, maar de herstelde oude scheuren zijn vertakt. Die loop ik bij langs en herstel ik.'

Voorrecht
Gielen gebruikt bij de restauratie pigment dat vlak voor de oorlog door Dijkstra werd gebruikt. Ze kreeg de kleurstoffen vijf jaar geleden van een restaurateur die ze eerder van de Ploegschilder had overgenomen.

'Hij heeft ze doorgegeven en nu heb ik ze. Ik heb ze allemaal. Zo is Johan Dijkstra erbij. Dat is een voorrecht', glundert Gielen.

Drie weken
De restauratie van de schilderijen neemt drie weken in beslag. In deze periode wordt ook de schade aan de raadszaal en de lambrisering hersteld.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws