Advocaten broers: levenslang is misplaatst

Een levenslange gevangenisstraf voor Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen, de twee verdachten van de Drentse roofmoorden, is misplaatst. Dat betoogden de advocaten van de beide broers dinsdag voor de rechtbank in Assen.
De rechtbank boog zich voor de vijfde dag over de drievoudige roofmoord op Berend Smit uit Dwingeloo in november 2012 en het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo ruim een half jaar later. Maandag eiste het Openbaar Ministerie levenslang tegen de twee.

TBS met gevangenisstraf

Admilson (31) zou tbs moeten krijgen in combinatie met een gevangenisstraf, mede omdat hij traumatische ervaringen heeft opgelopen toen hij als beroepsmilitair in Afghanistan diende, zo bepleitte de verdediging. 'Iedereen die Admilson kende was verbijsterd: van gewaardeerd korporaal in het leger naar drievoudig moordenaar.'

Onnadenkend en blindelings

Ook de advocaten van Marcos (30) bepleitten een celstraf in combinatie met tbs. Marcos heeft Admilson 'onnadenkend en blindelings' gevolgd, stelde de verdediging. 'Hij zette zijn eigen persoonlijkheid volledig opzij als hij bij zijn broer was.' Marcos heeft bovendien nooit de intentie gehad om mensen te doden, dat was vooral het initiatief van zijn oudere broer.

Tegenonderzoek

Het Pieter Baan Centrum (PBC) constateerde eerder dat beide broers heel goed wisten wat ze deden en dat de drievoudige roofmoord niet is toe te schrijven aan psychiatrische stoornissen. Tbs is daarom niet op zijn plaats, aldus het PBC. Een tegenonderzoek, afgedwongen door de verdediging, gaf juist aan dat er wel een verband is tussen de roofmoorden en persoonlijkheidsstoornissen.