Groninger kroegbazen beboet voor illegaal stoken van alcohol

© Flickr/Jeremy Brooks (Creative Commons)
Een 48-jarige oud-kroegbaas uit Groningen moet voor het illegaal stoken en verkopen van alcohol een boete betalen van 6500 euro. Daarnaast kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.
Collega

Een 31-jarige Groninger, die ook kroegbaas is, moet voor zijn aandeel duizend euro betalen. Hem hangt de komende twee jaar als waarschuwing nog eens een voorwaardelijke boete van duizend euro boven het hoofd. Zijn rol is volgens de rechtbank aanzienlijk kleiner. De man stapte vrij snel uit de illegale stokerij.

Giftig

Zijn oudere collega ging op eigen houtje verder. De rechtbank acht bewezen dat de illegaal gestookte drank in de kroegen van de 48-jarige Stadjer werd geschonken, alsof het om legale alcohol ging. Hiermee zijn de klanten niet alleen misleid, maar is ook hun gezondheid in gevaar gebracht. Bij illegaal gestookte alcohol kunnen namelijk giftige stoffen vrijkomen.

Zolderkamertje

De zaak kwam in oktober 2013 aan het licht via een anonieme tip. Achter een afgesloten zolderdeur aan de Haddingestraat stond de illegale drank te pruttelen. Er werd twaalf liter pure alcohol in beslag genomen. Volgens de berekening is voor 544 liter aan alcohol geproduceerd en liep de fiscus zeker zesduizend euro aan accijns mis.

Lagere straf

De rechters vinden dat de Groningers onaanvaardbaar hebben gehandeld en grote risico's hebben genomen met de volksgezondheid. Toch is de straf lager uitgevallen dan de eis, omdat de zaak al ouder is.