PvdA Vlagtwedde: 'Team Gastvrij Ter Apel te vroeg aan de slag'

De gastvrouwen en gastheren die in Ter Apel gevoelens van onveiligheid moeten bestrijden zijn te vroeg ingezet. Dat vinden de fracties van PvdA en CDA in de Vlagtwedder gemeenteraad.
De PvdA noemt het kwalijk dat het Team Gastvrij Ter Apel al aan het werk is zonder dat overleg met de raad heeft plaatsgevonden. 'Zo hadden we dat niet afgesproken', zegt PvdA-fractielid Wim Eilert.

Vriendelijk en behulpzaam

Het gevoel van veiligheid in Ter Apel staat onder druk door de komst van meer asielzoekers.
Het Team Gastvrij Ter Apel moet in de winkels met een vriendelijke en behulpzame uitstraling problemen voorkomen. Het team is onderdeel van een reeks maatregelen om de onrust in het dorp tegen te gaan. Andere maatregelen zijn ondersteuning van het Burger Preventie Team (BPT) en het openstellen van een ontmoetingsruimte voor inwoners en asielzoekers.
Volgens PvdA en CDA is de situatie er in het dorp, met de vroege inzet van het Gastvrij Team Ter Apel niet duidelijker op geworden. Ook het BPT, particuliere beveiligers en ook nog de politie zelf houden er een oogje in het zeil. Beide partijen denken dat er weinig afstemming is.

In overleg

Burgemeester Leontien Kompier weerspreekt de kritiek. Ze wijst er op dat ze vanuit haar verantwoordelijkheid voor de openbare orde het nodig vond om het Gastvrij Team snel in te zetten. Bovendien is dat gegaan in overleg met winkeliers, het BPT, de particuliere beveiligingsdienst Trigion en de politie. Dat overtuigt Eilert niet. Hij vraagt de burgemeester specifieke voorbeelden te geven die haar snelle ingrijpen rechtvaardigen.

Steun

Die krijgt hij niet, maar Kompier geeft aan dat de gevoelens van onveiligheid het nodig maken het Team Gastvrij Ter Apel snel in te zetten. Daarin wordt ze gesteund door andere partijen. Die stellen vast dat de gemeenteraad eerder zelf heeft aangedrongen op snel ingrijpen. De burgemeester heeft juist adequaat gehandeld.
Kompier signaleert nog een situatie die de inzet van het Team Gastvrij Ter Apel nodig maken. De vrijwilligers van BPT kruipen steeds meer in de rol van beveiligers. Dat mogen ze niet omdat het werk is voor officieel gecertificeerde mensen. De gastvrouwen en gastheren zijn wel gecertificeerd.

Extra ogen

Kompier ziet de BPT-ers als 'enthousiaste Ter Apelers die de mensen kennen. Het zijn onze extra ogen en oren in het dorp, en zo zouden we ze ook graag willen inzetten.' De werkzaamheden van het Team Gastvrij Ter Apel zijn tijdelijk. Aan het eind van het jaar wordt bekeken of ze effect hebben gehad.