HempFlax hoopt met nieuwe Roemeense fabriek op forse groei

HempFlax heeft de vleugels uitgeslagen naar Roemenië. Het Pekelder hennepvezelbedrijf heeft afgelopen week een nieuwe fabriek geopend in het Roemeense dorp Sebes. Met de fabriek is een investering van 5 miljoen euro gemoeid.

In Roemenië is een kopie van de fabriek in Oude Pekela gebouwd, al is de capaciteit wel groter. Voorlopig verwerkt HempFlax in Roemenië nog de opbrengst van 900 hectare vezelhennep, maar dat kan oplopen tot 5.000 hectare. In Pekela bedraagt de capaciteit 1.200 hectare.

Auto-industrie
Met de nieuwe fabriek hoopt het bedrijf in te spelen op de groeiende vraag naar hennepvezels, met name vanuit de auto-industrie. Fabrikanten als BMW, Mercedes, Citroën en Peugeot gebruiken de hennepvezel onder meer in deurpanelen, middenconsoles en dashboards.

Ook andere sectoren, zoals vliegtuigproducenten en de bouw, ontdekken de sterke vezel meer en meer.

Voordelen
'Rondom Pekela konden we niet verder uitbreiden door concurrentie van andere landbouwgewassen, zoals maïs voor biovergisters, en de veehouderij', zegt directeur Mark Reinders.

'In Roemenië is er meer dan genoeg ruimte, zijn de grondprijzen voordeliger dan in andere Oost-Europese landen en is het klimaat gunstiger. Daardoor kunnen we er ook zaden telen.'

Avontuur
Het is het eerste buitenlandse avontuur van HempFlax, dat zichzelf rekent tot de top drie van hennepvezelproducenten in Europa. 'In Roemenië hebben we geen boeren vastgelegd om voor ons te telen, zoals in Nederland, maar zijn we zelf ook boer', vertelt Reinders.

Hij schat de risico's van de investering laag in: 'We zitten in het westelijk deel van Roemenië, in een dorp waar ook een paar grote Duitse fabrieken staan en waar de werkloosheid laag is.'

Verenigde Staten?
Reinders sluit verdere internationale uitbreiding niet uit en hoopt daarbij stiekem op de Verenigde Staten. 'Amerika moet industriële hennep nog legaliseren. Ze hebben er lang over gedaan om het verschil met wiet te zien. Maar Amerika is zeker interessant voor ons, met een grote consumentenmarkt en vrij grote auto-industrie, die schreeuwt om verduurzaming.'
Meer over dit onderwerp:
PEKELA
Deel dit artikel:

Recent nieuws